Over onze asielen

Jaarlijks raken tienduizenden honden en katten hun thuis kwijt, omdat ze verdwalen, worden gedumpt of omdat er door omstandigheden niet meer voor ze kan worden gezorgd. Al deze dieren worden liefdevol opgevangen in een van onze opvangcentra.

Asiel kat platter

Over onze asielen

Accepteer marketing cookies om deze video te zien

Klik hier om cookie voorkeuren aan te passen

Jaarlijks vangt de Dierenbescherming duizenden dieren op in haar asielen. Sommige zijn verdwaald, hebben gezworven en honger geleden. Andere zijn gedumpt of kunnen niet langer door hun eigenaar worden verzorgd. De Dierenbescherming doet er met haar asielwerk alles aan om deze dieren op te vangen.

We bieden ze tijdelijk onderdak en ze krijgen extra medische verzorging als dat nodig is. Wat we voor deze dieren willen, is boven alles een nieuw thuis. In negen van de tien gevallen lukt dat snel. De opvang van dieren in onze dierenasielen beperkt zich niet tot honden en katten. Ook konijnen en knaagdieren die zijn gedumpt of afgestaan door hun eigenaar kunnen er terecht. Daarnaast zijn er voor exotische dieren, vogels en in het wild levende dieren specialistische opvangcentra.

Op de website ikzoekbaas.nl vind je alle dieren die in onze asielen wachten op een nieuw baasje. Hier vind je ook de contactgegevens van de asielen.

Naar Ik Zoek Baas

Knaagdierenopvang het Knaaghof
Knaagdierenopvang het Knaaghof

Bezoek een asiel?

Onze dierenopvangcentra zijn alleen op afspraak te bezoeken. Bekijk de openingstijden van de locaties om te zien wanneer de asielen telefonisch bereikbaar zijn of om een e-mail te sturen.

Steeds meer asieldieren hebben extra zorg nodig

Voor 80% van onze asieldieren vinden we binnen drie maanden een nieuw thuis. Helaas hebben niet alle dieren zoveel geluk. Maar liefst 1 op de 5 dieren die wij opvangen heeft extra zorg nodig. Ze hebben bijvoorbeeld last van een medische aandoening zoals nierfalen, huidproblemen of diabetes of hebben extra aandacht of intensieve begeleiding nodig. Vaak als gevolg van slechte verzorging, doordat ze zijn gedumpt of mishandeld.

Dierenasiel Spijkenisse

Hebben deze asieldieren nog een kans?

Jazeker. Maar dan moeten ze wél eerst fit zijn. Daarom geven wij ze de medische zorg die ze nodig hebben. En honden 'met een gebruiksaanwijzing' krijgen extra begeleiding, training en zo nodig gedragstherapie. En veel liefde natuurlijk. Net zo lang tot ze klaar zijn voor een nieuwe eigenaar.

De intensieve begeleiding en medische zorg van deze asieldieren kost geld, veel geld. Dit komt bovenop de kosten voor de dagelijkse opvang. De Dierenbescherming zet zich hier graag voor in. Om alle dieren de zorg te geven die zij nodig hebben, zijn we geheel afhankelijk van dierenvrienden. Daarom vragen we extra aandacht voor onze asieldieren. Mogen we ook op jouw hulp rekenen?

Kijkje in de keuken

Benieuwd naar wat de medewerkers in onze dierenasielen doen?

Vrijwilligerswerk in het asiel

In onze opvangcentra werken, naast een aantal betaalde medewerkers, ook veel vrijwilligers: allemaal mensen met een groot hart voor dieren. Zij kunnen de dieren in de opvang net dat beetje extra aandacht en verzorging geven en dat is enorm belangrijk. Wil jij ook iets betekenen voor de asieldieren?

Bekijk de verschillende vrijwilligersfuncties

Kijkje in de keuken

Benieuwd naar wat de medewerkers in onze dierenasielen verder doen?

  • Dierverzorger1
    Dierverzorger in het asiel

    Marianne Brink is dierverzorger bij opvangcentrum ’t Noordbroek in Almelo. Met de honden die lichamelijke of gedragsproblemen hebben, doorloopt ze een trainingstraject en zoekt daarna een nieuw thuis voor ze.

  • Gedragstrainer03
    Gedragstrainer van asielhonden

    Manuela van Leeuwen werkt als gedragstrainer in Dierenopvangcentrum Vlaardingen. Elke dinsdagavond en zaterdag begeleidt ze er honden met gedragsproblemen om zo hun kans op een stabiel thuis te vergroten.

  • Dierenarts1
    Dierenarts in het asiel

    Dierenarts Claire Laane is al 23 jaar nauw betrokken bij Dierenopvangcentrum Enschede, sinds 2013 werkt ze er in vaste dienst. Alle dieren die in het asiel terechtkomen, worden door haar nagekeken en behandeld.

1/3

Doe een gift

Samen tegen dierenleed

Jaarlijks vangt de Dierenbescherming duizenden dieren op in haar asielen. De Dierenbescherming doet er met haar asielwerk alles aan om deze dieren op te vangen. We doen dit graag, maar kunnen niet zonder jouw hulp.