10 jonge honden van slechte toekomst gered

Begin december zijn door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en dierenpolitie 10 jonge honden op een adres in Kerkrade in bewaring genomen. De dieren zaten in een veel te kleine, vervuilde kamer, zonder daglicht en waren totaal niet gesocialiseerd.
10 jonge honden van slechte toekomst gered

De LID en dierenpolitie kwamen het adres op het spoor na een politiezaak waarbij een hond na mishandeling op straat in bewaring was genomen. In de woning troffen de inspecteur en de agent 10 jonge honden, kruising Dobermann Pinscher met Staffordshire Terriër. Ze zaten opgesloten in een geheel verduisterde kamer van slechts 30m2. Verlichting kwam van een zwak lampje.

Nooit buiten geweest

De ruimte was zwaar vervuild met urine en uitwerpselen en de honden waren duidelijk nog nooit buiten geweest. Na overleg met een dierenarts en Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken kregen de bewoonster en haar broer de opdracht de honden op andere locaties onder te brengen en te socialiseren.

Bij hercontrole een paar dagen later bleek dat er niets was veranderd aan de situatie van de dieren. De dierenarts stelde vast dat de honden een half jaar oud waren - eerder werd 12 weken beweerd - en dat ze al roedelgedrag begonnen te vertonen omdat ze niet waren gesocialiseerd. De arts gaf aan dat de honden zo snel mogelijk uit elkaar gehaald en herplaatst moesten worden om te bepalen of socialisatie nog mogelijk is. Gebeurt er niets, dan kunnen ze elkaar ernstig gaan verwonden of zelfs doden.

Betere toekomst

Na deze bevindingen gaf Dienst Regelingen opdracht tot in bewaringname van de honden. Dat was niet gemakkelijk, omdat de dieren geen mensen en al helemaal geen riem gewend waren. Buiten, waar ze nog nooit waren geweest, raakten ze zelfs in paniek. De honden zijn nu ondergebracht bij een opvang-adres, waarna gezocht zal worden naar een betere toekomst voor de dieren.