11 katten uit zwaar vervuilde woning gered

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft in Winterswijk11 katten in bewaring genomen die zonder verzorging in een zwaar vervuilde woning zaten. De LID werd door de politie bij de zaak betrokken.
11 katten uit zwaar vervuilde woning gered

De eigenaresse van de katten, die voor langere tijd afwezig zou zijn, had van de politie al opdracht gekregen om voor verzorging te zorgen. Maar de persoon die de verzorging op zich zou nemen, haakte af toen ze de situatie in de woning en de conditie van de dieren zag.

Alle katten bleken last van hun neus en ogen te hebben, de situatie was onhoudbaar. Na overleg met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO*) kreeg de LID-inspecteur opdracht om de katten in bewaring te nemen. Toen de inspecteur en de medewerkers van de dierenambulance bij de woning aankwamen, waren de meeste katten al in reismanden gedaan door de tijdelijke verzorger. Er zouden nog twee katten in de woning zitten. Toen ze de woning binnen wilden gaan, deinsden ze terug vanwege de sterke ammoniakgeur die afkomstig was van de uitwerpselen.

Vervuild"Wij zagen dat de katten zeer vervuild waren en vervuilde ogen hadden. Wij roken dat de katten vreselijk stonken naar ontlasting."


Na beschermende kleding te hebben aangetrokken, konden de inspecteur en de medewerkers van de dierenambulance alsnog de woning binnen gaan. De hele woning was bedekt met uitwerpselen en haren van de katten en vervuild zand uit de kattenbakken. De ontlasting zat zelfs tegen de muren. Er waren wel meerdere kattenbakken aanwezig, maar deze waren allemaal overvol.

De twee katten zijn door de medewerkers van de dierenambulance gevangen en samen met de andere negen meegenomen. Ze zijn overgebracht naar een opvangadres waar ze de nodige medische zorg en aandacht krijgen.

Vervuild huisBekijk op het filmpje van de inspecteur het zwaar vervuilde huis waarin de katten moesten verblijven.Jaarlijks helpt de Dierenbescherming tienduizenden dieren in nood. Jouw steun is hard nodig om dit ook in de toekomst mogelijk te maken!

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijk strafmaat.