12 katten gered uit vervuilde woning

In december hebben we tijdens een vangactie twaalf katten uit een zwaar vervuilde woning gehaald in Limburg. De eigenaar van de dieren was wegens ziekte opgenomen en zou voor langere tijd niet terug naar huis kunnen keren.
12 katten gered uit vervuilde woning

Preventiewerk Dierenbescherming

De zorgverlener van de eigenaar van de dieren had via onze Helpdesk Hulpverleners een hulpvraag ingediend. De familie van de eigenaar gaf de katten af en toe eten, maar voldoende verzorging bleek niet haalbaar. De situatie verslechterde tot onhoudbaar voor de dieren. De katten kregen weliswaar eten, maar verdere verzorging en aandacht was er niet. De aanwezige kattenbakken waren overvol waardoor urine en uitwerpselen overal in de woning verspreid lagen. Ook was er geen vers drinkwater beschikbaar.

De aanwezige kattenbakken waren overvol waardoor urine en uitwerpselen overal in de woning verspreid lagen.

Vrijwillige afstand

Er volgden meerdere gesprekken tussen onze preventiecoördinator en de zorgverlener van de eigenaar. De eigenaar besloot zijn dieren een betere toekomst te gunnen en gaf de Dierenbescherming toestemming om alle katten te vangen, mee te nemen naar de dierenopvang en hen uiteindelijk te herplaatsen bij een nieuwe eigenaar.

Met een Animal Rescue Vehicle werden de katten naar Dierenbeschermingscentrum Limburg gebracht.

Vangactie

Omdat bekend was dat niet alle katten tam waren, stuurden we een groep ambulancemedewerkers die ervaring hebben met het vangen van schuwe, verwilderde katten naar de woning. Vanwege de vervuilde staat van de woning, droegen onze medewerkers speciale pakken om zich te beschermen. De vangactie in de woning duurde een uur. In die tijd werden 12 katten gevangen, waaronder een kater van zes maanden met een flinke hartruis, een aantal schuwere katten, een bejaarde maar zeer vriendelijke kater plus een moederpoes met haar drie kittens.

Animal Rescue Vehicle

Met een Animal Rescue Vehicle, een voertuig dat is ingericht om grotere groepen dieren tegelijkertijd te vervoeren, werden de katten naar Dierenbeschermingscentrum Limburg gebracht.

Onder de 12 katten die werden gevangen, zat ook deze oude bejaarde kat die bijna geen tandjes meer had.

Opvang, verzorging en herplaatsing

In de opvang werden alle katten direct onderzocht door de dierenarts. De katten werden gechipt, ontwormd en ontvlooid. Daarna was het tijd om bij te komen in een schoon verblijf met een zacht mandje, een lekker maaltje en vers drinkwater. De kittens werden naar een gastgezin gebracht om in een huiselijke situatie te wennen aan het leven als huiskat. De overige dieren zijn meerdere keren gezien door de dierenarts en kregen de benodigde medische zorg. De schuwere katten kregen vooral veel aandacht van onze vrijwillige kattenknuffelaars die de angstige dieren op een rustige manier opnieuw aan mensen probeerden te laten wennen.

De kittens werden naar een gastgezin gebracht om in een huiselijke situatie te wennen aan het leven als huiskat.

Nieuw thuis

Voordat de katten herplaatst konden worden, zijn zij gecastreerd en/of gesteriliseerd. Alle katten zijn inmiddels herplaatst bij nieuwe eigenaren en zij maken het goed. Met de vorige eigenaar houden wij in het kader van nazorg contact.

Help ons redden

Onze medewerkers en vrijwilligers staan dag en nacht klaar om dieren te redden, op te vangen en te beschermen. De hulp voor deze dieren, zoals de twaalf katten, brengt hoge kosten met zich mee. Wil jij ons helpen redden? Steun ons dan met een gift.