14 jaar oude hond zwaar verwaarloosd

Naar aanleiding van een melding bij het meldpunt 144 bezocht de dierenpolitie de woning. Daar troffen de agenten een bejaarde man aan die nauwelijks nog voor zichzelf kon zorgen, laat staan voor zijn hond. Het dier, een Tibetaanse Terriër van ongeveer 14 jaar oud, was er heel slecht aan toe.
De dierenpolitie sprak met de man af dat hij naar een dierenarts zou gaan. Maar bij een tweede bezoek, bleek er niets te zijn gebeurd. Daarop werd de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming ingeschakeld. Inspecteur John van den Broek: “De woning was volledig vervuild, door ontlasting, diarree, urine en er hing een ondraaglijke lucht van ontbinding. Op de vloer waren nog plekken zichtbaar van urine en ontlasting. Er was een meneer aan het schoonmaken. Hij deed dit belangeloos, omdat hij met de bejaarde man te doen had. Het bleek de postbode uit de buurt te zijn…”.
Na een grondige inspectie nam John contact op met RVO.nl*, die direct toestemming gaf om de hond naar een dierenarts te brengen. Hier bleek dat het dier ook nog ernstig ontstoken oren had. De poot was gedeeltelijk kapot, maar gezien de leeftijd van de hond kon dit niet meteen geopereerd worden. Na overleg met RVO.nl werd vervolgens besloten de hond in bewaring te nemen, zodat hij in alle rust kan herstellen.
De man reageerde begripvol, want hij wilde graag dat het beter zou gaan met zijn hond. Hij is inmiddels door de inspecteur en dierenpolitie aangemeld bij een wijkagent, die op zijn beurt de juiste hulpinstanties voor hem zal inschakelen. De hond wordt nu goed verzorgd en we hopen dat hij er weer bovenop komt.
Jaarlijks helpt de Dierenbescherming tienduizenden dieren in nood. Jouw steunis hard nodig om dit ook in de toekomst mogelijk te maken!
*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijke strafmaat.