15.000 kilo afval van de stranden gehaald

In de afgelopen twee weken heeft Stichting De Noordzee samen met een recordaantal van 2748 vrijwilligers in totaal 15.000 kilo afval van de Nederlandse stranden gehaald. Het was de vijfde keer dat de Boskalis Beach Cleanup Tour werd georganiseerd. Op zondag 13 augustus hielp een groep van 25 medewerkers van de Dierenbescherming mee, op die etappe werd 274,5 kilo vuil verzameld.
15.000 kilo afval van de stranden gehaald

Volgens directeur Floris van Hest van Stichting De Noordzee bewijst de tour dat het nodig blijft om mensen bewust te maken: "De resultaten van ons officiële afvalonderzoek, dat wij sinds 2004 uitvoeren, laten zien dat er nog steeds gemiddeld 375 afvalitems op elke 100 meter strand liggen."

Beach Cleanup TourOp zondag 13 augustus hielp een groep van 25 medewerkers van de Dierenbescherming mee.

Wassenaar - Noordwijk

Gewapend met grijpers, handschoenen en afvalzakken sloot zondag een groep van 25 van onze medewerkers zich aan bij 154 andere deelnemers. Ze gingen enthousiast op pad om meer dan 10 km strand af te struinen. Dit leverde een verzameling aan plastic doppen, visdraad, paraffine en allerlei andere zaken op die er eigenlijk niet hoort te liggen. Allemaal aangespoeld of achtergelaten door bezoekers. Het bleek dat de stranden tussen Wassenaar en Noordwijk tot de schoonste van Nederland behoorden, dus de buit was niet supergroot, maar alle kleine beetjes helpen. Juist klein afval vormt een gevaar voor dieren die op het strand en in zee leven.

8 miljoen ton plastic

Zwerfafval in zee en plastic vervuiling zijn een wereldwijd groeiend milieuprobleem. Jaarlijks stroomt er ongeveer 8 miljoen ton plastic in onze oceanen. Dit is schadelijk voor de oceanen en de vele diersoorten die erin leven. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien het afval, zoals stukjes plastic, dopjes of plastic zakjes, aan voor voedsel. Ze raken verstrikt in afgedankte of verloren netten, visdraad en touwen. Plastic deeltjes zijn inmiddels in 660 in zee levende soorten aangetroffen.