21 zieke katten in bewaring genomen

Uit een zwaar vervuild woonhuis in de gemeente Nieuwegein hebben de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de dierenpolitie, eenheid Midden-Nederland, 21 zieke katten weg moeten halen. De dieren, 17 volwassen katten en 4 kittens, hadden ontstoken slijmvliezen, last met de ademhaling en niesten veel. Alle dieren hadden direct medische zorg nodig, iets wat de eigenaar niet kon bieden. De kittens zijn met spoed naar een dierenarts gebracht en de volwassen katten krijgen de nodige zorg op het adres waar ze worden opgevangen.

De actie werd op woensdag 15 juni uitgevoerd na meldingen bij de dierenpolitie. Hoewel de dieren wel voldoende eten en drinken kregen, waren ze door hun ziekte in een slechte conditie. Om hun situatie goed te beoordelen werd er een dierenarts bijgehaald, deze stelde vast dat de dieren te ziek waren en het huis te vies was om ze daar te laten herstellen. Hierna is contact opgenomen met de overheid (RVO.nl*) en die gaf toestemming om alle katten in bewaring te nemen.


Kosten huisdier vaak onderschat

Veel mensen onderschatten helaas de kosten die bij het hebben van huisdieren om de hoek komen kijken. Het dier zelf mag dan misschien in aanschaf niet veel kosten, of soms zelfs gratis zijn, de kosten van eten, drinken en vooral medische zorg worden snel over het hoofd gezien. Hierdoor kunnen situaties ontstaan zoals hierboven beschreven.
Volg onze inspecteur Taffy ook op Twitter: @Taffy_LID

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt – vaak een boete – of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.