3 Beter Leven-sterren varkenshouderij Livar

Het varkensvlees van Livar draagt sinds vrijdag officieel drie sterren van het Beter Leven keurmerk. Hiermee is Livar de enige varkenshouderij (buiten de biologische sector) met het hoogst haalbare predicaat voor dieren. Onze directeur Peter Verdaasdonk reisde af naar het Limburgse Echt voor een persoonlijke felicitatie.

De officiële erkenning van de drie Beter Leven-sterren voor varkenshouderij Livar vond vrijdag 21 oktober plaats op een bijzondere locatie; de kloosterboerderij van Abdij Lilbosch in Echt. Hier opende directeur Peter Verdaasdonk ook de innovatieve kraamstallen op symbolische wijze door een appel, een lekkernij voor varkens, in het buitenverblijf van de biggen te werpen. Tevens vond de heropening van de vleesvarkensstal plaats, nadat deze bij een brand eerder dit jaar deels was verwoest.


Wroeten in het zand

Om het motto van Livar: ‘smaak als beloning voor goede zorg’ in beeld te brengen, kregen Peter en genodigden een rondleiding op de kloosterboerderij waar de varkens worden gehouden. In de nieuwe kraamstallen zag onze directeur hoe Livar werkt aan innovatie met een speciale High Welfare-vloer* en reageerde hij verheugd toen hij zag dat de varkens zowel binnen als buiten naar hartenlust kunnen wroeten in het zand. “Hier word ik blij van,” aldus Peter. “Deze dieren hebben alle ruimte en zien er gelukkig uit. Dit is zoals het is bedoeld.”

Fotografie: Vincent van den Hoogen