304 kittens grootgebracht

Magda Jeucken vangt al twintig jaar kittens op voor Dierenopvangcentrum Gouda. Ze begon ermee op verzoek van haar oudste zoon die als vrijwilliger voor de Dierenbescherming werkte. In al die jaren ontfermde Magda zich over maar liefst 304 kittens.
304 kittens grootgebracht

24 uur per dag gastgezin

Het opvangen van kittens is dankbaar werk, maar ook zeer intensief. "Je moet er altijd zijn voor ze. Soms krijg ik katjes binnen die nog maar één dag oud zijn, zoals deze twee lapjes. Ze werden vlak na hun geboorte op een parkeerplaats gevonden. De dierenambulance haalde ze op en via het dierenasiel kwamen ze bij mij terecht", vertelt Magda.

Magda Jeucken vangt als gastgezin kittens op. Dit doet zij al twintig jaar.

Wat doe je als gastgezin?

Magda begint altijd met het wegen van de kittens. Daarna krijgen ze drinken, "dat is van levensbelang", legt ze uit. "Die hele kleintjes hebben om de twee uur een flesje melk nodig, ook 's nachts." Ze heeft een vast slaapplekje voor de kittens, in een doosje naast haar bed. "Zodra ze beginnen te piepen, krijgen ze hun flesje", lacht Magda. "Alles wat de moederpoes normaal doet, neem ik van haar over. De katjes schoonhouden, ontvlooien, over hun buikje wrijven om de ontlasting op gang te brengen." Die eerste periode zit Magda aan huis gekluisterd.

Negen weken oud

Na ongeveer drie weken wordt het makkelijker. "Met negen weken krijgen ze hun inenting, medische check-up èn worden ze gechipt. Als dat allemaal goed gaat, worden ze de week erna gesteriliseerd of gecastreerd. Rond die periode zijn ze zó speels dat ze hier de tent afbreken. Dat is het moment om een thuis voor ze te zoeken."

Afscheid nemen en verwelkomen

Als Magda de katjes wegbrengt, moet ze altijd even slikken. "Dan kijken ze me aan en vraag ik me af of ze het beseffen. Tijd om er lang bij stil te staan, heb ik alleen niet. Vaak is het volgende nestje al onderweg en begint alles weer van voren af aan."