36 verkeerd geringde vogels uit de handel gehaald

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft in Oss 36 vogels in beslag genomen nadat bij controle bleek dat ze niet goed geringd waren. De eigenaar heeft vrijwillig afstand gedaan van de dieren.
36 verkeerd geringde vogels uit de handel gehaald

Op verzoek van de politie ging de LID-inspecteur kijken bij een in- en verkoper van tropische en wildzangvogels in Oss. De vogels zaten in een volière in de tuin van de eigenaar, daarnaast hing er ook nog een aantal kooien met vogels van het soort koolmezen en vinken.

Ringen opengeknipt

De ringen van de vogels in de kooien bleken opengeknipt. Ook de meeste vogels in de volière waren niet goed geringd. Veel ringen bleken ook hier opengeknipt, terwijl een gesloten voetring verplicht is. Andere ringen waren niet bedoeld voor Europese cultuurvogels.

De vogels, waaronder 9 sijzen, 4 roodborstjes, 4 barmsijzen, 3 zwartkopjes, 4 kneuen, 3 koolmeesjes, 6 vinken en 3 groenlingen, zijn in beslag genomen en overgebracht naar een opvangadres van waaruit ze later weer hun vrijheid terug zullen krijgen.

Herkomst bepalen

Wildzangvogels moeten geringd zijn om de legale herkomst te kunnen bepalen. Daarnaast kan gezien worden of de vogels volgens de wettelijke regels zijn gefokt en bijvoorbeeld niet uit het wild gevangen zijn. De manier waarop de dieren geringd moeten zijn staat duidelijk beschreven in de Flora- en faunawet.