43 honden verstopt in en rond het huis

Maar liefst 43 honden trof een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming woensdag aan op een adres in Hoogeveen. Ze zaten in verschillende kamers, van de benedenverdieping tot de zolder, verstopt. Het merendeel van de dieren was zo slecht gehuisvest en verzorgd dat het noodzakelijk was om ze weg te halen.

43 honden verstopt in en rond het huis

De bewoner, bij wie vorig jaar ook al problemen waren met de huisvesting van honden, probeerde tijdens de controle zijn dieren verborgen te houden voor de inspecteur. Hun aanwezigheid werd verraden door het geluid dat ze maakten, maar bovenal door de stank in huis. Ze bleken werkelijk overal te zitten: in de trapkast, keuken, slaapkamers, op zolder en in de schuur. Alle ruimten waren vervuild en niet geschikt om dieren in te houden.

Opgesloten

Het ging onder meer om ouderdieren en pups van de rassen American Buldog, Jack Russell, Bommer en Shih tzu. Een deel van de dieren zat opgesloten in vervuilde benches. Hun vacht was zo vies dat de inspecteur het 'zo vervilt als een kokosnoot' noemde.


Na verslag te hebben uitgebracht aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO*) , kreeg de inspecteur opdracht om 30 honden in bewaring te nemen en over te laten brengen naar een opvangadres waar ze goed verzorgd worden. Voor de overige zes honden en zeven pups geeft RVO de eigenaar nog een kans om de situatie te verbeteren en de huisvesting aan te passen. Natuurlijk wordt gecontroleerd of dit gebeurt en vinden er regelmatig een nieuwe controles plaats om er zeker van te zijn dat de situatie voor deze dieren niet alsnog uit de hand loopt.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijk strafmaat.