500.000 euro voor groene ondernemer

Startende ondernemers met een veelbelovend groen ondernemersplan kunnen zich opgeven voor de achtste editie van de Postcode Lottery Green Challenge. De winnaar van de internationale wedstrijd ontvangt € 500.000,- om zijn product of dienst verder te ontwikkelen en op de markt te brengen.

Daarnaast reikt de organisatie € 200.000,- uit aan één of twee andere veelbelovende groene inzendingen. Inschrijven kan tot en met 3 juni 2014 via de website van Green Challenge. De jury, met daarin onder andere industrieel ontwerper Marcel Wanders en internetondernemer Alexander Klöpping, beslist op 11 september 2014 wie de hoofdprijs wint tijdens de finale in Amsterdam.

Briljante groene ideeën

De Nationale Postcode Loterij organiseert jaarlijks de Postcode Lottery Green Challenge. Producten of diensten die de uitstoot van broeikasgassen verminderen en binnen twee jaar op de markt te brengen zijn, maken kans om te winnen. “Dankzij de Postcode Lottery Green Challenge kunnen we briljante groene ideeën die anders op de plank blijven liggen, toegankelijk maken voor een groot publiek. Startende ondernemers beschikken niet altijd over de middelen of het netwerk om verder te komen met hun plan. Deze wedstrijd geeft hen het juiste platform”, aldus jurylid Marcel Wanders.

“De Postcode Lottery Green Challenge heeft de afgelopen zeven jaar al veel duurzame producten en diensten verder geholpen. Het is een bewezen succesformule om startende ondernemers te stimuleren met creatieve en innovatieve oplossingen te komen voor klimaatverandering. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de inzendingen”, aldus jurylid Liesbeth van Tongeren.

Eerdere duurzame winnaars

Vorig jaar wist de Amerikaanse onderneemster Ginger Dosier de hoofdprijs van € 500.000,- in de wacht te slepen. Met een revolutionair productieproces voor bakstenen biedt haar bedrijf BioMason een duurzaam alternatief voor het bestaande, vervuilende proces dat wereldwijd zorgt voor hoge CO2-uitstoot. De Nederlanders Wolbert Allaart en Patrick Heuts kregen ieder de runner-up prijs van € 100.000,- voor hun groene plan. Wolbert Allaart won de prijs voor de windenergietechnologie Ampyx Power en Patrick Heuts kreeg € 100.000,- voor zijn innovatieve voortstuwingsinstallatie voor binnenvaartschepen.