6 uitgehongerde pony's van rommelerf gehaald

Op dinsdag 1 april heeft een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) in samenwerking met de Dierenpolitie in Eibergen 6 pony's weggehaald. Volgens een te hulp geroepen dierenarts waren de pony's 'uitgehongerd'.

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft in samenwerking met de Dierenpolitie in Eibergen 6 pony's weggehaald bij hun eigenaar. Volgens de dierenarts waren ze 'uitgehongerd'. Er werden op hetzelfde terrein nog meer dieren in slechte en rommelige huisvesting aangetroffen.

Na onderzoek van de Dierenpolitie werd de inspecteur van de LID bij de zaak betrokken. Op het adres in Eibergen werden 12 paarden en pony's aangetroffen. De pony's zagen er erg mager uit. De opgeroepen dierenarts stelde vast dat de dieren 'uitgehongerd' waren. Ook was er pluimvee aanwezig in slechte huisvesting. In de wei lagen bovendien scherpe voorwerpen, waar de dieren zich aan zouden kunnen verwonden.Deze bevindingen zijn voorgelegd aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl); een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken dat op basis van wet- en regelgeving bepaalt wat er in dit soort gevallen moet gebeuren. RVO.nl gaf opdracht om de pony's direct in bewaring te nemen en over te brengen naar een opvangadres waar de dieren goed verzorgd worden. Verder moet de eigenaar de huisvesting van de paarden en het pluimvee verbeteren of de dieren elders onderbrengen. Doet hij dit niet, dan wordt het werk op zijn kosten uitgevoerd.

De 72-jarige eigenaar, die niet de moeite nam om te komen kijken tijdens het bezoek van LID en politie, draait op voor alle gemaakte kosten en kan een proces-verbaal van de politie tegemoet zien.