8 honden en 13 vogels weggehaald na verwaarlozing

Bij een controle op een adres in Gouda troffen de Landelijke Inspectie Dierenbescherming en de dierenpolitie 2 volwassen honden met 6 pups. De pups waren veel te mager en hadden een oogafwijking. Daarnaast waren er 13 vogels aanwezig met veel te lange nagels. De eigenaars gaven aan geen geld te hebben voor bejhandeling, waarop de dieren in bewaring zijn genomen.
8 honden en 13 vogels weggehaald na verwaarlozing
Met de eigenaren werd afgesproken dat ze met de honden voor controle naar de dierenarts zouden gaan en de nagels van de vogels voortaan tijdig en op de juiste manier zouden knippen. Toen de inspecteur van de LID en agent van de dierenpolitie hierop kwamen controleren, bleken de afspraken niet te zijn nagekomen. In overleg met Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken werd bepaald dat dit onder bestuursdwang alsnog moest gebeuren.

Erg verwaarloosd

De dierenarts stelde vervolgens vast dat de honden erg verwaarloosd waren. Ze waren te mager en zeer hongerig. De moederhond was bovendien erg jong voor een eerste nestje en had ontstoken tepelhuid en een plekje op de neus. De pups hadden geen normale ontlasting, vermoedelijk aandoeningen aan heupen en knieën, vlooien en vreemde stand van de ogen en mogelijk zelfs blindheid.

De dierenarts stelde een behandelplan op voor o.a. voeding, ontvlooien en bloedonderzoek. De kosten hiervoor waren echter te hoog voor de eigenaren, die meerdere keren hadden aangegeven geen geld te hebben. Ook de vogels waren er slecht aan toe. De kooien waren te klein en ernstig vervuild en drinkwater en voer waren niet in orde. Verder zag het verenkleed van de vogels er slecht uit en waren ze te mager. Op basis van deze informatie gaf Dienst Regelingen opdracht om de honden en vogels, waaronder kanaries, valk- en grasparkieten en Rozella's, in bewaring te nemen.

De dieren zijn ondergebracht bij een opvangadres waar ze de juiste behandeling en voeding krijgen om op te knappen.