9 katten en 2 honden uit zwaar vervuilde woning gehaald

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft, in overleg met het Functioneel Parket Zwolle, 9 katten en 2 honden uit een zwaar vervuilde woning in de gemeente Harderberg gehaald. De situatie was onhoudbaar geworden nadat de bewoonster bleek te zijn opgenomen. De partner was niet in staat goed voor de dieren te zorgen en kwam bovendien de afspraak, om de dieren door een dierenarts te laten nakijken, niet na. De dieren zijn in beslag genomen en overgebracht naar een opvangadres waar ze de nodige zorg en aandacht krijgen.
9 katten en 2 honden uit zwaar vervuilde woning gehaald

Onze inspecteur: "De ammoniakdruk in de woning was zo hoog dat je niet langer dan een paar minuten achter elkaar binnen kon blijven. De lucht sloeg meteen op je longen en ademhalen was bijna niet te doen".

Opgesloten in wc en badkamer

De in beslagname vond plaats op dinsdag 21 mei nadat de situatie onhoudbaar bleek en er geen enkel zicht op verbetering meer was. Voor de wet krijgen mensen in de meeste gevallen de kans om de onwenselijke situatie te verbeteren, maar dat bleek hier niet meer mogelijk. De honden waren opgesloten in het wc en de badkamer en werden niet uitgelaten, de katten zaten in de woonkamer waar alleen maar smerige kattenbakken stonden. Alle ruimtes zaten dan ook onder de uitwerpselen en de urine. De meegekomen dierenarts beschreef de situatie van de dieren als zorgwekkend en bevestigde dat ze niet langer in deze zwaar vervuilde woning konden blijven.

De katten zaten in de woonkamer waar alleen maar smerige kattenbakken stonden.

Proces verbaal

De honden en katten zijn in beslag genomen en de eigenaar heeft vervolgens afstand gedaan. Hierdoor hoeven de dieren de afhandeling van de zaak niet in de opvang af te wachten. Als ze gezond zijn en bijgekomen van hun avontuur kan er snel een nieuw thuis voor ze gezocht worden. De LID maakt proces verbaal op en draagt de zaak voor juridische afwikkeling over aan het Openbaar Ministerie.