Aan PvdA Amsterdam: Wat flik jij de damherten nou?!

Woensdagmiddag vernam ik tot mijn grote teleurstelling, ik druk mij hier heel voorzichtig uit, dat de gemeenteraad van Amsterdam heeft ingestemd met het plan om ruim 2.000 gezonde damherten, die nu nog in de Amsterdamse Waterleidingduinen leven, af te schieten. Naar mijn mening begaan ze daarmee een verschrikkelijke fout die de dieren onnodig met de dood moeten bekopen.
Femmie Smit

Door: Femmie Smit Programmamanager In het Wild Levende Dieren

Aan PvdA Amsterdam: Wat flik jij de damherten nou?!

Op voorhand was het al duidelijk dat bij deze beslissing de PvdA een sleutelpositie in zou nemen. Bij eerdere discussies over de toekomst van de damherten in het gebied koos deze partij nog voor een beleid van reactief beheer (dat betekent dat dieren alleen worden afgeschoten als ze ziek of oud zijn of de winter niet gaan overleven), maar de laatste tijd sloeg de twijfel bij de partij toe. Blijkbaar konden ze niet langer weerstand bieden aan de niet aflatende pro-jacht lobby die, nadat wij het tegendeel hadden aangetoond, steeds weer met nieuwe argumenten bleven komen om de herten af te schieten.

PvdA: doodschieten voor natuurlijk evenwicht

Op de website van het Parool las ik nog dezelfde avond: "De PvdA had aanvankelijk grote bezwaren, maar liet zich door Kock (de verantwoordelijk wethouder) overtuigen met de toezegging dat er voortdurend zal worden bekeken of het schieten inderdaad leidt tot het gehoopte natuurlijk evenwicht". Allereerst vraag ik me af hoe de mens met het doodschieten van duizenden dieren 'het natuurlijk evenwicht' gaat herstellen? Ingrijpen is per definitie niet 'natuurlijk'.

Wat ik me daarnaast vooral afvraag is hoe wethouder Kock dat gaat bekijken? Er komen allerlei vragen bij me op zoals: Wat is het gewenste natuurlijke evenwicht volgens hem? Wanneer en hoe ga je dat meten? Schiet je eerst alle herten dood en ga je dan kijken, of gaat dat in stappen? Over wat voor termijn heeft hij het? En begrijpt hij nu nog niet dat als je eenmaal begint met schieten, dat je dan blijft schieten? Of is dat juist de bedoeling?

"Wat flik je de damherten nou?!"

Zou de PvdA Amsterdam deze vragen ook allemaal gesteld hebben en er bevredigende antwoorden op gekregen hebben? Ik denk dat ik ze maar eens een mailtje ga sturen met deze vragen, met wethouder Kock in de c.c. De tekst voor in de ontwerpregel weet ik in ieder geval al, op zijn plat-Amsterdams vraag ik: "Wat flik jij de damherten nou?!"