Alleen Beter Leven keurmerk voldoende betrouwbaar in test

Het aantal duurzaamheidskeurmerken stijgt al jaren. Van de 13 keurmerken en logo’s op eieren die bij een betrouwbaarheidstest aan consumenten werden voorgelegd, was scoorde er maar één een voldoende: het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Helaas verwisselde Metro onze 6,1 met de onvoldoende van het keurmerk Biologische Landbouw.
Alleen Beter Leven keurmerk voldoende betrouwbaar in test

Milieu Centraal doet in opdracht van het ministerie onderzoek naar de effectiviteit van duurzaamheidskeurmerken die iets zeggen over dierenwelzijn, milieu en eerlijke handel. De laatste jaren schieten de keurmerken als paddenstoelen uit de grond en daar zijn de consumenten helemaal klaar mee. En ondanks dat veertig procent van de Nederlanders meer vertrouwen zegt te hebben in een product als er een keurmerk op staat, vindt ruim zeventig procent de wirwar aan logo's en keurmerken vooral erg verwarrend.

Scores verwisseld

De krant Metro publiceert vandaag een artikel over het oerwoud van duurzaamheidskeurmerken en plaatst daarbij de resultaten van een onderzoek dat Milieu Centraal deed naar de betrouwbaarheid ervan op de verpakkingen van eieren. Van de dertien voorbeelden die de consumenten kregen voorgelegd, scoorde alleen het Beter Leven keurmerk een voldoende. Al blijkt dat niet uit de illustratie, waarbij Metro onze 6,1 per ongeluk verwisselde met de 4,2 van het keurmerk Biologische Landbouw.