Amsterdam de eerste bontvrije stad van Europa?

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam heeft de gemeenteraad laten weten dat zij de verkoop van bont op markten wil gaan verbieden. Dit op basis van een initiatiefwet van de Partij voor de Dieren. Het stadsbestuur staat positief tegenover het voorstel voor een verbod: dit najaar zal de gemeenteraad van Amsterdam hierover stemmen.

Amsterdam de eerste bontvrije stad van Europa?

Eerste bontvrije stad van Europa?

De gemeente Amsterdam streeft ernaar om een bontvrije stad te zijn. De eerste bontvrije straat van Europa mag de gemeente al op haar naam schrijven: in juni 2016 werd de Hartenstraat officieel bontvrij verklaard. Daarnaast weert de gemeente evenementen waarbij bont wordt gebruikt door hen in geen geval subsidie te verlenen.

Naast vreselijke bontkragen zijn ook complete bontjassen, zoals deze jas van vossenbont, weer terug in het straatbeeld.

Echt bont versus imitatiebont

Amsterdam is dus al goed op weg, maar dit betekent helaas niet dat er geen bont meer te vinden is in onze hoofdstad. Op de Albert Cuypmarkt en de biologische Noordermarkt in de Jordaan worden volop (tweedehands) jassen verkocht. Niet in het minste geval gaat het dan om echt bont. Voor een consument is dit moeilijk te zien. Want hoe weet je nu of het om imitatiebont gaat of niet? Op deze plekken zijn niet alleen jassen te vinden, maar ook sleutelhangers, mutsen, sjaals en tassen waarvoor pelsdieren op vreselijke wijze aan hun eind zijn gekomen. Het vervelende is dat mensen die het beste met dieren voor hebben en denken nepbont te kopen, hierdoor toch soms bont aanschaffen. Het verbod moet ervoor zorgen dat dit niet meer voorkomt in Amsterdam.

Nederland kent een vossenfokverbod. In andere landen zoals Finland, Noorwegen, Canada, de Verenigde Staten en China worden vossen nog altijd onder erbarmelijke omstandigheden gefokt, anaal geëlektrocuteerd en zelfs doodgeslagen of levend gevild.

Bontvrij wereldwijd

Buiten Europa zijn inmiddels al enkele bontvrije steden te vinden. Afgelopen weekend werd San Francisco uitgeroepen tot de derde bontvrije stad ter wereld, en volgt daarbij West Hollywood en Berkeley op. We hopen natuurlijk dat deze trend doorzet, en heel wat steden dit geweldige initiatief zullen volgen. Het is werkelijk van de zotte dat dieren levend gevild worden zodat mensen hun mooie vacht vervolgens puur als modeaccessoire kunnen dragen. Niet te verklaren, niet goed te praten en niet te verantwoorden.
Gelukkig breidt de lijst met bontvrije winkels zich uit, en hebben ook grote merken zoals Gucci, Michael Kors, Armani, Hugo Boss, Jimmy Choo, Donna Karan, Versace en John Galliano laten weten dat zij geen bont meer zullen verwerken in hun kleding.

Laten we hopen dat het verbod in Amsterdam een succesverhaal wordt, zodat alle andere steden in Nederland zichzelf achter de oren krabben waarom zij nog niet zo ver zijn en als de bliksem ook hun beleid hierop gaan inrichten. Amsterdam als vierde bontvrije stad van de wereld is wat ons betreft een heel goed begin.