Amsterdam stemt in met afschot damherten

De gemeenteraad van Amsterdam heeft woensdag 30 september ingestemd met het plan om 2.400 van de 3.000 damherten, die nu nog in de Amsterdamse Waterleidingduinen leven, af te schieten. De Dierenbescherming is diep teleurgesteld.
Amsterdam stemt in met afschot damherten

De Dierenbescherming is tegen afschot en is daarom diep teleurgesteld in deze uitkomst van de vergadering. Begin september overhandigden wij nog ruim 17.000 handtekeningen tegen dit plan aan verantwoordelijk wethouder Kock. Dit heeft dus helaas niet mogen baten. Alleen de provincie kan nu de damherten nog redden, die moet namelijk nog een ontheffing verlenen voor het afschot. De Dierenbescherming roept de provincie dan ook op om die ontheffing niet te verlenen. Tijdens de vergadering bleek er een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad voor afschot te zijn. Een motie van de Partij voor de Dieren om het massale afschot te voorkomen, kreeg helaas niet voldoende steun. Alleen de SP en GroenLinks steunden de motie.

Catastrofaal voor herten en gebied

De Dierenbescherming vindt dat afschieten catastrofaal is voor de herten en het unieke karakter van dit gebied. Er zal ieder jaar opnieuw geschoten moeten worden, omdat er meer nageslacht komt door de ontstane ruimte en de beschikbaarheid van voedsel. Door het afschot worden de herten schuw en laten ze zich minder zien. Bovendien zal onrust ontstaan met uitbraak uit het gebied tot gevolg en zal de overlast voor de omgeving terugkeren. Omdat ervaren en sterke dieren worden gedood, krijgt natuurlijke selectie geen kans. Hierdoor ontstaat een zwakkere groep dieren. Lees hier meer over de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.