Angstige hond gered uit vervuilde caravan

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft op een camping in de gemeente Zundert een angstige, zwaar verwaarloosde hond in bewaring genomen. Voor drie hagedissen kwam de hulp helaas te laat.

Op dinsdag 17 februari troffen de inspecteurs van de LID na verschillende meldingen bij het landelijke meldnummer 144 in een vervuilde caravan een bange hond aan. Diverse buren hadden de zwarte Stafford af en toe te eten gegeven, maar het was duidelijk dat het dier niet werd uitgelaten en niet kon blijven achterblijven in deze situatie.

Dode baardagamen

In de caravan vond de polite ook een terrarium met drie dode baardagamen (hagedissen). De eigenaar van de caravan bleek al een week eerder door de politie te zijn aangehouden. Degene die de verzorging van de dieren na de arrestatie op zich zou nemen, bleek hiertoe niet in staat te zijn.

Onleefbare plek

De caravan was zo erg vervuild dat de inspecteurs door de penetrante ammoniakgeur die er hing niet langer dan een paar minuten binnen konden blijven. Duidelijk een onleefbare plek voor mens en dier. Met toestemming van RVO.nl* is de hond daarom per direct naar een veilig opvangadres overgebracht, waar hij nu de juiste verzorging krijgt. De kosten hiervan zullen worden verhaald op de eigenaar.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijk strafmaat.