Asieldierencampagne #geefommij van start

Veel vaker dan voorheen vangen onze asielen dieren op die kampen met medische en gedragsproblemen. Met de campagne #geefommij vragen we aandacht voor de speciale begeleiding die deze asieldieren nodig hebben om de kans op een nieuwe eigenaar te vergroten.

20% van de asieldieren wacht lang op nieuwe baas

Jaarlijks vangt de Dierenbescherming ongeveer 25.000 dieren op. Voor ruim 80% wordt binnen drie maanden een nieuw thuis gevonden. Maar helaas hebben niet alle dieren zoveel geluk. Voor één op de vijf dieren is meer tijd nodig. Soms duurt dat zelfs langer dan een jaar. Dat komt omdat steeds meer honden en katten extra verzorging nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of kampen met een gedragsprobleem. Alle dieren in onze asielen kosten geld, maar deze dieren zijn extra kostbaar door de zorg die ze nodig hebben. Speciaal voor deze dieren voert de Dierenbescherming de campagne #geefommij

Tekort aan professionele gedragsdeskundigen

Niet alleen de medische kosten voor zieke asieldieren vormen een probleem, ook het dreigende tekort aan professionele gedragsdeskundigen staat een snelle plaatsing van met name honden in de weg. Honden kunnen door hun gedwongen langdurige verblijf in het asiel apathischer, nerveuzer of soms zelfs agressiever worden.

Asielen worden ‘dumpplek’

Asielbeheerders erkennen dat ze veel vaker dan voorheen dieren opvangen die kampen met medische of gedragsproblemen. Opvangcentra krijgen zodoende de functie van 'dumpplek' voor honden en katten die minder populair zijn. Voor de asielen is het lastig om deze veranderde praktijk het hoofd te bieden. "In een ideale situatie zouden we honden met gedragsproblemen elke dag meerdere keren trainen, maar daar hebben we simpelweg de mankracht niet voor", aldus een van de gedragsdeskundigen in het asiel.