Banken scoren slecht inzake dierenwelzijn veetransporten

Vijf Nederlandse banken investeren in veetransporteurs en vleesverwerkende bedrijven zonder na te gaan of die bedrijven het welzijn van de dieren kunnen garanderen. Dat blijkt uit het nieuwe praktijkonderzoek ‘Nederlandse bankgroepen en veetransport’ van de Eerlijke Bankwijzer. De banken scoren in het onderzoek niet hoger dan een 1 op een schaal van 1 tot 10.
Banken scoren slecht inzake dierenwelzijn veetransporten

De Eerlijke Bankwijzer roept de banken op om dierenwelzijn een vast onderdeel van hun praktijk te maken. De organisatie zal dit onderzoek over een jaar herhalen om te zien of de situatie is verbeterd. “Het is schokkend dat banken zo weinig aandacht hebben voor het welzijn van dieren tijdens transporten. Het wordt hoog tijd dat zij hierin hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Het is niet meer van deze tijd om de transportsector op hun blauwe ogen te geloven“, zo stelt Gemma Willemsen, plaatsvervangend directeur Dierenbescherming namens de Eerlijke Bankwijzer.

Onvoldoende aandacht dierenwelzijn

ABN Amro, ING Groep en Rabobank financieren bedrijven die nauw betrokken zijn bij veetransport. Zij toetsen bij de kredietaanvraag alleen of het bedrijf de benodigde certificaten en vergunningen heeft om levende dieren te vervoeren. Zij veronderstellen daarbij ten onrechte dat Europese en Nederlandse wet- en regelgeving over veetransport afdoende is. Deze regels zijn volgens dierenbeschermingsorganisaties niet voldoende om het welzijn van dieren tijdens transport te garanderen.

De wet- en regelgeving zou verder moeten worden aangescherpt. Bovendien blijkt volgens een onderzoek van de Europese Commissie dat de regels regelmatig worden overtreden. Ook staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft geen vertrouwen meer in de huidige controle, die deels door de sector zelf wordt uitgevoerd, en brengt deze per 1 januari 2014 weer volledig in handen van de overheid.

Rapportcijfer 1

Vermogensbeheerders van Aegon, ING Groep en SNS Reaal beleggen in aandelen of obligaties van internationale veetransporteurs en vleesverwerkers. Ook zij scoren slecht. Vooral de screening van de bedrijven schiet tekort. Deze brengt de problemen tijdens transport niet aan het licht. Aegon en SNS Reaal screenen weliswaar of de bedrijven beleid hebben op het gebied van dierenwelzijn, maar zolang er geen misstand uit de screening naar voren komt gaan ze daarover niet met de bedrijven in gesprek. Hierdoor is ook hun score niet hoger dan het rapportcijfer 1.

Er worden dagelijks duizenden dieren door Europa over de weg vervoerd. Een derde van die transporten duurt langer dan 8 uur. Ook overzee worden veel dieren getransporteerd en sommige routes duren wel drie weken. Het transport van dieren kan leiden tot uitputting, uitdroging, verwonding, stress, ziekte en zelfs sterfte onder de betrokken dieren.

Over Eerlijke Bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Mileudefensie, Dierenbescherming en IKV Pax Christi. Het onderzoek voor de Eerlijke Bankwijzer wordt uitgevoerd door economisch onderzoeksbureau Profundo. De Eerlijke Bankwijzer heeft tot doel het verduurzamen van banken met behulp van de consument.