Bedankt voor een mooi jaar!

De feestdagen zijn traditiegetrouw een moment van reflectie. Zo ook voor mij. Als ik terugkijk op 2014 overheerst een gevoel van tevredenheid. Want hoewel we als Dierenbescherming nog lang niet achterover kunnen leunen, zijn er zowel op dierenwelzijnsgebied als binnen onze organisatie veel positieve ontwikkelingen geweest.
Dierenbescherming

Door: Dierenbescherming

Bedankt voor een mooi jaar!

Om te beginnen worden dieren sinds 1 juli 2014 aanmerkelijk beter beschermd dankzij een uitbreiding op de Wet Dieren. Zodoende kunnen de dierenpolitie en onze inspectiedienst nog beter optreden tegen misstanden zoals de verwaarlozing en mishandeling van dieren. Er zijn verder strenge regels gekomen voor de bouw van stallen om de kans op brand sterk te verminderen, veetransporten worden beter gecontroleerd dankzij verplichte gps en er is een fokverbod gekomen voor runderen die niet op een natuurlijke manier kunnen bevallen. Als kers op de taart kondigde staatssecretaris Dijksma onlangs het verbod op het gebruik van wilde dieren in het circus aan.


Dierenopvang en noodhulp

Al 150 jaar staat de Dierenbescherming klaar om dieren op te vangen die tijdelijk thuisloos zijn en geven we noodhulp aan dieren als dat nodig is. Ik vind het belangrijk om ook op dit gebied te blijven werken aan verbetering en vernieuwing. Ik ben er dan ook trots op dat we afgelopen jaar ons nieuwe Dierenbeschermingscentrum in Limburg hebben geopend en dat de nieuwbouw van het Dierenopvangcentrum in Breda is afgerond. Op het gebied van het vervoer van dieren is dit jaar het Keurmerk Diervervoer geïntroduceerd. Mijn felicitaties gaan uit naar de dierenambulances die het keurmerk al hebben weten te bemachtigen. Met deze stappen blijven we kwalitatief en volgens de laatste inzichten voor de dieren zorgen, zoals je ook van ons mag verwachten.

Campagnes

Ieder jaar vragen we voor een aantal onderwerpen je speciale aandacht middels een grote campagne. Dit jaar deden we dat onder meer rond Werelddierendag voor alle dieren in nood. Op radio, tv, internet en in de kranten lag de focus op onze Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, die met te weinig mensen teveel werk moet verzetten. Je herinnert je vast nog de confronterende tv-spot met de pup die van een balkon gered werd. Mede dankzij jullie overweldigende steun is onze inspectiedienst nu drie nieuwe inspecteurs aan het inwerken, zodat de werklast beter verdeeld wordt en we ook volgend jaar dieren in nood kunnen blijven helpen.

Bont en dierproeven

Daarnaast vroegen we je om onze petitie tegen onnodige dierproeven te tekenen. In oktober mocht ik, mede namens jou, ruim 47.000 handtekeningen overhandigen aan staatssecretaris Dijksma. Zij reageerden positief op het initiatief en zei: “Iedere dierproef die wij overbodig kunnen maken, telt”. Ze beloofde verder ook bij haar Europese collega’s aan te dringen op alternatieven. Het verbod op het fokken van nertsen voor bont is dit jaar helaas tegengehouden; om te laten weten dat er voor deze industrie in Nederland geen plaats meer is, voeren we op dit moment actie, samen met Bont voor Dieren. Jij kan ook je afkeer voor nertsenfok tonen op www.samentegenbont.nl.

Steeds meer Beter Leven producten

Voor wie vlees eet wordt het steeds gemakkelijker om diervriendelijker keuzes te maken. Tijdens de Beter Leven week in oktober bleek dat sinds 2010 het aantal deelnemende boeren aan het Beter Leven keurmerk is gestegen met 45% en dat ruim 15% van de verse vleesproducten het keurmerk draagt. Wat betekent dat al bijna vijftig miljoen dieren een beter leven hebben gekregen.

Online

Om onze doelen te bereiken, is het belangrijk dat we zoveel mogelijk over ons werk en onze ideeën voor een diervriendelijke maatschappij vertellen. Steeds meer mensen zoeken die informatie online en ik vind het daarom belangrijk dat we goed vindbaar zijn. Trots ben ik dan ook op onze vernieuwde website die we afgelopen zomer hebben gelanceerd. Ook heeft IkZoekBaas.nl dit jaar een nieuwe app voor zowel smartphone als tablet gekregen. Zo kan je nog gemakkelijker zien welk dier in een opvang zit en goed bij je past. Ondertussen gaan we natuurlijk ook graag de dialoog met je aan. Dat dat goed gaat, blijkt wel uit de geweldige groei van onze Twitter- en Facebookaccounts. Op Twitter hebben we al bijna 15.000 volgers en op Facebook al meer dan 71.000 vrienden! En dan tel ik de regionale accounts nog niet eens mee. Dankjewel dat je ook via deze weg je ervaringen met ons deelt en je steun voor ons werk toont. Want dankzij jullie kunnen wij ons werk doen. Al 150 jaar.

Bedankt voor een mooi jaar!

We hebben 2014 afgesloten met een voor onze organisatie historische verandering. In december hebben de twintig regio’s en de landelijke vereniging unaniem besloten om vanaf 1 januari 2015 samen verder te gaan als één organisatie. Dit houdt in dat we nog sneller, daadkrachtiger en efficiënter de belangen van dieren kunnen behartigen. Vanaf deze plek wil ik alle bestuursleden die zich de afgelopen jaren vol overgave hebben ingezet voor de Dierenbescherming nogmaals hartelijk danken. Verder wil ik jou, onze duizenden vrijwilligers en medewerkers en onze partner de Nationale Postcodeloterij danken voor de steun en bijdragen in het afgelopen jaar. Ik wens je een heel gelukkig 2015!

Frank Dales
Algemeen Directeur