Bezoek politie leidt tot ontdekking vermagerde huisdieren

Op 25 februari bezochten agenten een woning in Maastricht na een melding over een gebroken ruit. Daar viel hun oog op een hond die vastzat aan een korte lijn en twee katten zonder eten en drinken.
Bezoek politie leidt tot ontdekking vermagerde huisdieren

Deze ontdekking gaven zij door aan de dierenpolitie, die de volgende dag samen met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) poolshoogte ging nemen. Zij troffen een geheel verduisterde en erg rommelige woning aan. In de woonkamer werd een hondje aan een heel korte lijn aangetroffen. De twee katten liepen los, maar alle water- en voerbakjes waren leeg.

Magere dieren

Het was absoluut geen geschikte omgeving voor de dieren. Er lagen onder meer plastic zakken, glasscherven en opengemaakte computers waaraan de dieren zich makkelijk konden verwonden. In opdracht van de agent en inspecteur gaf de eigenaresse de magere dieren te eten en te drinken. De hond en katten hebben vervolgens een kwartier lang aan één stuk door gegeten en gedronken.

Om de gezondheid van de dieren goed te kunnen beoordelen, is de assistentie van een dierenarts ingeroepen. Deze bevestigde dat de leefomgeving niet geschikt was voor de dieren, die zo'n 40% onder gewicht waren. Bovendien had de hond te lange nagels en had een van de katten een erg slechte vacht, wat veel eerder door een dierenarts gezien en behandeld had moeten worden. Deze bevindingen waren voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) aanleiding om opdracht te geven de dieren direct in bewaring te nemen.

Naar opvangadres

De Dierenambulance heeft de dieren overgebracht naar een opvangadres waar de hond en katten op advies van de dierenarts een dieet krijgen om aan te sterken. De eigenaresse draait op voor de kosten en kan bovendien een proces-verbaal tegemoet zien.