Bezwaar tegen afschot verwilderde katten Schiermonnikoog

De kans is groot dat binnen afzienbare tijd tientallen verwilderde katten op Schiermonnikoog met een nekschot worden afgemaakt, omdat ze een gevaar zouden vormen voor vogels en andere kleine dieren. De Dierenbescherming Friesland maakt in een open brief bezwaar tegen deze plannen.
Bezwaar tegen afschot verwilderde katten Schiermonnikoog

De plannen zijn volgens de Friese Dierenbescherming zeer dieronvriendelijk en bieden geen geen oplossing voor de lange termijn.

Nekschot verwilderde katten

Onlangs is een vergunning verleend, die toestaat dat de verwilderde katten op het eiland met speciale kooien worden gevangen, om vervolgens met een nekschot te worden afgemaakt. De Dierenbescherming vindt dit onverteerbaar, omdat uit onderzoek is gebleken dat de jacht op wilde katten nauwelijks effect heeft. Het resulteert slechts in een tijdelijke daling van de populatie en zorgt voor veel verstoring.

Het is bovendien onbegrijpelijk dat in een provincie waar wel kievietseieren geraapt mogen worden -een traditie die volgens deskundigen een aanslag op het bestaan van de kieviet is - zonder pardon katten moeten worden afgemaakt, om dezelfde broedende vogels te beschermen.

Diervriendelijke alternatieven

De Dierenbescherming bepleit daarom diervriendelijke, structurele alternatieven voor het doden van de huidige populatie, zoals de TNR-methode, waarbij katten worden gevangen, gesteriliseerd en losgelaten. Deze methode kan er ook op Schiermonnikoog voor zorgen dat de huidige populatie door natuurlijk verloop op een diervriendelijke manier zal krimpen.

Op woensdag 13 februari stond het radio1-programma 'Lijn 1' in het teken van dit onderwerp. Diversen betrokkenen, waaronder de Dierenbescherming, kwamen aan het woord. Luister de uitzending terug.