Bijna honderd verwaarloosde dieren gevonden

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft op vrijdag 24 juli bij een fokker/handelaar in de Noord-Brabantse gemeente Reusel-De Mierden zo’n 71 honden en twintig katten in zwaar vervuilde verblijven aangetroffen. Ook de verzorging en gezondheid van de dieren lieten te wensen over.

Na een melding van een zieke kitten, ging de inspecteur van onze LID samen met de dierenpolitie poolshoogte nemen bij de fokker/handelaar. Eenmaal op het adres werd al snel duidelijk dat er veel mis was. Er hing een penetrante ammoniaklucht, de kennels en hokken waren ernstig vervuild, lagen vol ontlasting en er was geen drinkwater. Ook staken er her en der scherpe delen uit de verblijven, waaraan de dieren zich konden verwonden.

Slecht verzorgd
Zowel de honden als de katten, waaronder ook pups en kittens, waren onvoldoende verzorgd. Een dierenarts stelde vast dat een aantal van de dieren last had van klitten, kale plekken en een vervilte vacht. Verder waren de nagels te lang en hadden sommige dieren bloed in de ontlasting. Enkele kittens kampten met niesziekte en ook de puppy’s waren niet in optimale conditie.

Situatie ter plekke verbeteren
Na overleg met RVO.nl* is bepaald dat het verstandiger was om de situatie van de dieren ter plekke te verbeteren dan om ze bij de fokker/handelaar weg te halen. Er wordt daarom een verbeterplan opgesteld, dat op zeer korte termijn dient te worden uitgevoerd. Zo moeten de verblijven worden schoongemaakt en schoongehouden, en de dieren worden behandeld door een dierenarts. De dierenpolitie maakt proces-verbaal op en de inspecteur van de LID zal er de komende tijd streng op toezien dat het verbeterplan wordt uitgevoerd.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt – vaak een boete – of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.