Brief aan Tweede Kamer over ‘vleesperikelen’

Naast de beweringen over fraude met het Beter leven keurmerk zouden ook de andere beschuldigingen uit het tv-programma Zembla moeten worden onderzocht. Dat schrijft de Dierenbescherming in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer debatteert morgen met staatssecretaris Dijksma over de ernstige perikelen in de vleesindustrie.

Brief aan Tweede Kamer over ‘vleesperikelen’

De Dierenbescherming heeft zelf besloten een onafhankelijke commissie te vragen een diepgaand onderzoek naar de kwestie rond haar keurmerk te verrichten. Deze week verwacht de Dierenbescherming nadere details bekend te kunnen maken.

In Zembla vertelden twee medewerkers van vleesverwerker VION dat gewoon varkensvlees dagelijks wordt verkocht als Beter Leven-vlees met één ster. Na een indringend maar constructief gesprek tussen de Dierenbescherming en VION, heeft de vleesverwerker gisteren benadrukt de beschuldiging uitermate serieus te nemen en verleent daarom alle medewerking aan het voorgenomen onderzoek.

Alle misstanden onderzoeken
In de kamerbrief zegt de Dierenbescherming dat álle in Zembla gemelde misstanden onder de loep genomen moeten worden. Het gaat dan onder meer om de arbeidsomstandigheden in de vleesverwerkende industrie, het intimideren van keurmeesters, het verkopen van ontdooid en retour ontvangen vlees en de verwerking van met darminhoud besmeurd vlees.

De Dierenbescherming plaatst in haar schrijven verder enkele kritische kanttekeningen bij het rapport van de taskforce voedselvertrouwen. Zo zouden onafhankelijke deskundigen naar de aanbevelingen moeten kijken om iedere schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan. In de taskforce, die de overheid adviseert na de reeks van voedselschandalen, zaten naast enkele ambtenaren alleen
vertegenwoordigers van de vlees-, eier- en zuivelsector.