Bronst-safari: laatste kans om damherten te zien?

Op zondag 18 oktober organiseert de Partij voor de Dieren een excursie in de Amsterdamse Waterleidingduinen, waar nu tijdens de bronst het ‘burlen’ van de damherten kan worden gehoord. Het zou de laatste keer kunnen zijn dat je hiervan kunt genieten is, want de gemeente Amsterdam dreigt de jacht op de damherten te openen.
Bronst-safari: laatste kans om damherten te zien?

In de herfst begint de paartijd voor de herten. De mannetjes lokken met hun karakteristieke roep de vrouwtjes. Dit ‘burlen’ is een bijzonder oergeluid. In de Amsterdamse Waterleidingduinen is dit schouwspel nog goed te bewonderen, omdat de dieren hier niet schuw zijn gemaakt door de jacht.

Amsterdam gaat 2400 damherten afschieten

De gemeente Amsterdam, eigenaar van het gebied, heeft echter besloten het aantal herten terug te schietenvan ruim 3.000 naar 800. Ondanks het succes van de hekwerken - die de verkeersveiligheid, de landbouwschade en de overlast hebben opgelost - volhardt de overheid in haar bemoeienis met de natuur. Dit keer krijgen de damherten de schuld van de afname van de biodiversiteit. Maar de afname van de biodiversiteit is niet het gevolg van de damherten, maar van de intensiverende landbouw en de afbraak van de natuur.


Vooralsnog biedt de Amsterdamse Waterleidingduinen een unieke mogelijkheid om de damherten van dichtbij te zien. Jaarlijks bezoeken meer dan 800.000 mensen dit gebied, juist ook om de dieren van dichtbij te bewonderen in hun natuurlijke gedrag.

Burlen met de bronst-safari

De Partij voor de Dieren nodigt mensen van harte uit om op 18 oktober 2015 om 10.00 uur van het burlen mee te komen genieten. Er is een deskundige gids bij de wandeling aanwezig die ook een groot kenner is van het gebied. De wandeling duurt ongeveer 3 uur. U kunt zich voor de bronst-safari aanmelden via pvdd@noord-holland.nl.

Lees hier meer over de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.