Cadeau met foie gras valt slecht bij leden Europarlement

Veel Europarlementariërs reageerden afgelopen week verontwaardigd toen ze een welkomstgeschenk ontvingen met daarin het dieronvriendelijke foie gras. De foie gras werd aangeboden door een lobbyorganisatie die Straatsburg als vergaderplek van het Europees Parlement wil behouden.
Cadeau met foie gras valt slecht bij leden Europarlement

Onder andere de gemeente Straatsburg, Air France KLM en de Straatsburgse horeca sponsorden het dieronvriendelijke cadeau. De productie van foie gras, oftewel ganzenleverpaté, gaat gepaard met ernstige wreedheden tegen de dieren. De vogels worden een paar keer per dag onder dwang gevoerd, wat erg stressvol en pijnlijk is. Daarom is dwangvoedering in de meeste Europese landen verboden.

'Foie gras verbieden'

Eurogroup for Animals, de organisatie die lobbyt voor goede dierenwelzijnswetgeving in de EU, zal mede namens de Dierenbescherming op 16 en 17 juli een brief aan de Europese Parlementsleden aanbieden in Straatsburg. In de brief wordt opgeroepen het Straatsburgse cadeau te weigeren en terug te sturen en een Europees verbod op paté de foie gras in te stellen. Als alternatief wordt bij de brief een blikje van de vegetarische variant Paté de Faux Gras (faux = nep) gevoegd. Bij de brief zitten ook twee links naar filmbeelden van het geforceerd voeren van eenden.