Campagne ’Help dieren in nood’ schudt mensen wakker

We worden gebeld door inspecteur Erik Goemans. Hij staat bij een woning waar hij een grote groep verwaarloosde dieren heeft aangetroffen. Aangezien de eigenaar niet van plan is om de levenssituatie van zijn dieren te verbeteren, gaat Erik ze overbrengen naar een veilig opvangadres. Situaties als deze lijken misschien uitzonderlijk, maar zijn de dagelijkse praktijk voor onze inspecteurs. Wat de urgentie van onze najaarscampagne ‘Help dieren in nood’ nog maar eens onderstreept.
Dierenbescherming

Door: Dierenbescherming

Campagne ’Help dieren in nood’ schudt mensen wakker

Al anderhalve eeuw zet de Dierenbescherming alles op alles om dierenleed aan te pakken. Dàt is wat we doen, daar staan we voor en helaas is het nog steeds hard nodig. Alleen kunnen onze inspecteurs de toenemende werkdruk amper nog aan. Wat wil je ook? In 2013 hielpen ze 20.000 dieren, wat neerkomt op 1.500 dieren per inspecteur. Dat is ondoenlijk. Mede daarom lanceerden we op 24 september onze campagne ‘Help dieren in nood’. Want het màg niet zover komen dat we dieren niet meer kunnen redden omdat het geld op is.

Campagne massaal opgepikt

Gelukkig werd onze campagne massaal opgepikt, ook door de landelijke media. Zo waren we op donderdag 2 oktober te gast in het programma Tijd voor MAX, dat voor de gelegenheid helemaal in het teken stond van de Dierenbescherming. Inspecteur Eduard Opperman was er ook bij. Een aangrijpend fragment maakte keihard duidelijk waar hij en zijn collega’s elke dag opnieuw mee moet dealen. We zagen daarin onder meer hoe hij een nestje kittens aantrof bij een woning. De dieren waren er zo slecht aan toe dat Eduard ze direct overbracht naar een dierenarts. Daar bleek dat ze allemaal ondervoed waren en onder de parasieten en vlooien zaten. Voor twee van de kittens kwam de hulp te laat. Ze waren stervende en de dierenarts moest ze laten inslapen.


De aflevering van Tijd voor MAX maakte veel los in Nederland, en de reacties op social media stroomden binnen. Op Twitter schreef iemand: “Net met tranen in mijn ogen en een brok in mijn keel naar #tijdvoormax gekeken. Wat een dierenleed” en reageerde iemand anders: “@tijdvoormax tranen met tuiten... ik pleit voor harde straffen! Nu het kabinet nog!”.Nauwelijks bekomen van Tijd voor MAX, nam ik de ochtend erna samen met inspecteur Erik Goemans plaats op de bank bij Koffietijd. Ook daar lieten we een filmpje zien om ons punt te maken. Ditmaal van een paard dat zoveel last had van zijn hoeven, dat het niet meer normaal kon staan. “Als je je vingerkootje op de grond zet en daar 24 uur per dag met je volle gewicht op leunt, voel je wat dit paard heeft moeten doorstaan,” verklaarde Erik. De pijn van dit dier was zo heftig, dat er geen andere uitweg was dan euthanasie. En dat terwijl ‘ie een mooi, lang leven had kunnen leiden als de eigenaar z’n hoeven op tijd door een dierenarts had laten bekappen. Hoe wrang is dat?Wakker geschud

Vandaag eindigt onze campagne. We kijken er nu al met een voldaan gevoel op terug. Mensen zijn wakker geschud, we hebben ze laten inzien hoeveel dierenleed er nog is in een beschaafd land als het onze en hoe urgent ons inspectiewerk is om dierenmishandelaars en -verwaarlozers een halt toe te roepen. Ik hoop van harte dat onze campagne ertoe zal leiden dat we de kans krijgen om ons ook in de toekomst met volle toewijding te blijven inzetten voor alle dieren in nood. Help je ons daarbij?

Frank Dales
Algemeen directeur