Chip en registreer je dier tijdens de chipmaand

De Dierenbescherming zou het liefst zien dat het niet alleen voor honden, maar ook voor katten verplicht wordt om ze te chippen en te registreren. Hierdoor is de kans dat een huiskat een zwerfkat wordt veel kleiner. Met de gegevens uit de chip kan het dier namelijk weer snel naar huis gebracht worden. Helaas wil de overheid hier (nog) niet aan, maar uiteraard kun jij als huisdiereigenaar wel zelf die verantwoordelijkheid op je nemen. Zeker nu, want het is weer juni: Chipmaand.

Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG), waarin ook de Dierenbescherming participeert, organiseert de Chipmaand. Het LICG vraagt huisdiereigenaren om het chippen van hun huisdier nog voor de vakantie te regelen of te checken of de registratie van hun reeds gechipte hond, kat of konijn nog klopt. Helaas is het zo dat juist in de vakantieperiode de kans op het zoekraken van een huisdier groot is. Door je dier te laten chippen en registreren, én ervoor te zorgen dat de registratie up-to-date blijft, maak je de kans om je huisdier in zo’n geval terug te krijgen zo groot mogelijk.

Chipacties tijdens de Chipmaand

Veel dierenartspraktijken, dierenspeciaalzaken, dierenpensions en dierenasielen organiseren elk jaar weer allerlei acties tijdens de chipmaand. Denk hierbij bijvoorbeeld aan korting op het chippen van je huisdier. Voor acties bij jou in de buurt kun je terecht op de website chipjedier.nl. Hier vind je ook meer informatie over chippen en registreren.

Registreren van je huisdier

Ten onrechte gaan veel huisdierbezitters er vanuit dat de dierenarts die het huisdier chipt ook zorgt voor de registratie. Dit is lang niet altijd het geval. Vaak moet je zelf zorgen voor de registratie. Een ander misverstand is dat mensen denken dat de adresgegevens van de eigenaar op de chip zelf staan. Staat een huisdier wel geregistreerd, dan wordt er vaak niet aan gedacht om een telefoonnummer- of adreswijziging door te geven. Het is dus belangrijk dat je er voor zorgt dat de adresgegevens in de databank up-to-date blijven. Via de website chipnummer.nl kun je achterhalen waar een chip geregistreert staat. Om vervolgens te achterhalen of de gegevens nog kloppen en zo nodig te wijzigen.

Mijn dier is zoek

Mocht, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, je dier toch zoekraken, kom dan in actie. Bel met de dierenambulanceen breng het lokale dierenasiel op de hoogte (dierenambulance kan ook via meldpunt 144). Geef dan meteen door of je dier gechipt is, dit helpt om snel te controleren of een gevonden dier jouw dier is. Maak daarnaast gebruik van onze website mijndieriszoek.nl. Hier kun je vermissing van je huisdier vermelden en vind je tips en advies over wat je verder nog kunt doen. Als je een dier gevonden hebt kun je op deze site snel zien of het misschien vermist wordt en anders kun je de vondst daar vermelden.