Circuszeeleeuw sterft tijdens transport

De Dierenbescherming en Wilde Dieren de Tent Uit wachten in spanning op de resultaten van een onderzoek dat Dijksma laat uitvoeren naar het welzijn van zeeleeuwen in circussen. Dat deze dieren niet thuishoren in het circus, is wederom pijnlijk duidelijk geworden door de dood van een zeeleeuw tijdens het transport.
Circuszeeleeuw sterft tijdens transport

De acht jaar oude zeeleeuw werd met zijn broer van de ene naar de andere show vervoerd in een tank zonder water. Centraal Europa kampt momenteel met een aanhoudende hittegolf, waarbij de temperaturen boven de 30° C stijgen. Het dier is oververhit geraakt en gestorven. De circusbazen worden ervan beschuldigd de tank droog te hebben gelaten omwille van het gewicht. Zonder water zouden ze sneller kunnen rijden.

Grote hitte

Zeeleeuwen zwemmen van nature in koude wateren en hebben een dikke, onderhuidse vetlaag om hun temperatuur op peil te houden. Om deze reden kunnen zij niet goed omgaan met grote hitte. Om overtollige warmte af te kunnen staan, is het voor deze dieren essentieel om de beschikking over water te hebben.

Campagne voor zeeleeuw

De Dierenbescherming en Wilde Dieren de Tent Uit voeren samen campagne voor de zeeleeuwen. In het regeerakkoord is afgesproken dat er een verbod komt op het gebruik van wilde dieren in circussen, maar Dijksma schuift een definitief verbod voor zich uit in afwachting van de resultaten van het onderzoek. Dat de zeeleeuw op dit moment nog ter discussie staat, is ronduit vreemd; iedereen kan begrijpen dat het een wild dier is, dat niet in een klein zwembadje in een circus hoort te leven.

Teken de petitie!

Help ons mee om zeeleeuwen het circus uit te krijgen en vraag staatssecretaris Dijksma om op te schieten met het verbieden van zeeleeuwen in circussen. Teken hier de petitie!