Collecte nog steeds hoog gewaardeerd

De huis-aan-huiscollecte is nog steeds de meest gewaardeerde manier van doneren aan een goed doel. Dit blijkt uit onderzoek van bureau GFK, uitgevoerd in oktober 2014 in opdracht van Stichting Collecteplan. Op de tweede plaats komt het kopen van een product ten bate van een goed doel. Iemand sponsoren voor een (sportieve) prestatie staat op drie.

De mate waarin mensen een bijdrage geven aan een collectant is sterk afhankelijk van leeftijd, geslacht en opleiding. En ook over hoe men toekomstige manieren van doneren aan een collecte ziet, verschillen de meningen. De Nederlandse traditie van het huis aan huis collecteren blijft echter overeind dankzij haar incidentele karakter, de anonimiteit van een gift, snelheid en eenvoud.

Opvallend
Een aantal dingen vallen op in het onderzoek. Zo geven vrouwen (67%) vaker dan mannen (54%). 65-plussers en mensen uit het noorden van het land geven het vaakst: 68 procent geeft altijd. De ondervraagden konden meerdere redenen geven waarom ze aan een collecte geven. Het meest genoemd werd dat een collecte niet leidt tot verdere verplichtingen (63%). Verder vindt men een gift aan een collecte snel en eenvoudig (51%) en vindt men dat het hoort om goede doelen te steunen (32%).

Meer informatie over dit onderzoek op de website van Stichting Collecteplan.