Convenant om minder vlees eten te stimuleren

Amsterdam en Wageningen sloten afgelopen week met Natuur & Milieu een flexitariër-convenant om hun inwoners te stimuleren vaker vlees te laten staan en te kiezen voor plantaardige alternatieven.
Convenant om minder vlees eten te stimuleren

De steden spelen daarmee in op een trend. Momenteel eet al bijna 90% van de Nederlanders minimaal één keer per week geen vlees en voldoet daarmee aan de norm voor flexitariërs. Het lijkt er dus op dat mensen zich meer en meer bewust worden van het feit dat minder vlees eten goed is voor dierenwelzijn, milieu en gezondheid. De verwachting is dat in de toekomst mensen steeds vaker zullen gaan kiezen plantaardige alternatieven voor vlees.

Plantaardige altenatieven

Amsterdam en Wageningen voegen zich met de ondertekening van het convenant bij wereldsteden als New York, Londen en Brussel, waar mensen al langer worden gestimuleerd om vlees te laten staan en plantaardig te eten. Een initiatief dat in deze steden door zowel burgers, horeca als bedrijfsleven positief is ontvangen. Ook in Amsterdam en Wageningen komen er bij grote evenementen, gemeenschappelijke instellingen en in de horeca meer plantaardige alternatieven voor vlees.

Gratis vleesvervangers

Op 29 mei gaat de derde uitdeelweek van Natuur & Milieu van start. Vanaf die woensdag tot en met 1 juni ontvangen klanten van Jumbo Supermarkten bij aankoop van een vlees-, kip- of vegetarisch product van de slagerijafdeling een gratis vleesvervanger.

Vegetarische recepten

Voor iedereen die graag minder vlees wil eten, maar niet weet hoe je smakelijke vegetarische gerechten kunt bereiden, heeft topkok Pierre Wind een aantal recepten en praktische tips gebundeld in een e-kookboek, dat hier te downloaden is.