DBCA ontvangt Animal Rescue Vehicle

Het Dierenbeschermingscentrum Amersfoort (DBCA) heeft vandaag, donderdag 4 februari, de sleutels van een van de eerste nieuwe Animal Rescue Vehicles in ontvangst genomen. Het centrum wordt de komende tijd de vaste standplaats van de splinternieuwe dierentransporter.
DBCA ontvangt Animal Rescue Vehicle

De Animal Rescue Vehicles (ARV's) zijn speciaal ontworpen voor het vervoer van grotere aantallen dieren tegelijk. In het voertuig zijn drie compartimenten om verschillende diersoorten tegelijk te kunnen vervoeren, zonder dat ze last hebben van elkaar. De indeling van de wagens is flexibel en kan naar behoefte worden aangepast. De laadruimte bestaat uit makkelijk en grondig te reinigen oppervlakten, waardoor gevaar voor besmetting en verspreiding van infecties tot een minimum beperkt worden.


Dankzij Postcodeloterij

De aanschaf van deze nieuwe generatie vervoermiddelen voor dierennoodhulp was alleen mogelijk dankzij een extra schenking van de Nationale Postcode Loterij. De komende tijd worden er nog meer ARV's opgeleverd, in totaal komen er zeven. Deze komen verspreid door heel Nederland te staan zodat ze overal inzetbaar zijn.

Beter voor dier, mens en milieu

Dergelijke voertuigen waren er in Nederland nog niet. "In Amerika hebben ze hun nut bewezen en dat gaat nu ook in ons land gebeuren," vertelde directeur Frank Dales tijdens de officiele presentatie in oktober 2015. "Denk bijvoorbeeld aan ontruimingen bij dierenverzamelaars. Nu worden daar veelal dierenambulances bij ingezet, wat niet alleen omslachtig is, maar ook veel belastender voor dier, mens en milieu!” In de praktijk moet nu talloze keren gereden worden om dieren naar een tijdelijk opvangadres te brengen. "Onze ervaring is dat er dan onnodig veel emotie en stress ontstaat. Bij de dieren, maar ook bij de eigenaar.”


Lees meer over het project Duurzaam Diervervoer.