De boer op met de Raad van Kinderen

Een flinke groep basisschoolleerlingen banjerde gisteren over het erf van biologisch melkveebedrijf de Ackerhoeve in Schipluiden. Aanleiding voor hun bezoek, vormde een vraagstuk over vleesconsumptie dat de Dierenbescherming aan de leerlingen heeft voorgelegd.

De boer op met de Raad van Kinderen

Frisse blik
De 28 basisschoolleerlingen van de Montessorischool Houtwijk uit Den Haag, vormen dit jaar namelijk een Raad van Kinderen. Deze kinderraden zijn een initiatief van The Missing Chapter Foundation, die kinderen een stem wil geven in maatschappelijke vraagstukken waar organisaties mee te maken hebben. Door hun frisse en onbevangen kijk op de dingen, komen kinderen vaak met originele denkrichtingen en creatieve en onconventionele oplossingen en adviezen waar organisaties hun voordeel mee kunnen doen. We vroegen dit jaar de Raad van Kinderen hoe we mensen kunnen helpen bij het maken van een bewuste keuze als het om vlees gaat.

Bedrijfsbezoek

De leerlingen gaan een aantal maanden het vraagstuk of dilemma aan alle kanten onderzoeken en komen dan met bevindingen en adviezen. Vast onderdeel in het onderzoek vormt een bedrijfsbezoek. Aangezien in het kantoor van de Dierenbescherming geen consumptiedier te bekennen valt, namen we de kinderen mee naar de biologische boerderij met de 100 melkkoeien en andere dieren van de familie van den Berg.

Melk en vlees
Daar werd duidelijk dat melk drinken en vlees eten alles met elkaar te maken hebben. We kregen een rondleiding over het bedrijf: de stal met melkkoeien, het jongvee en de kalfjes, de melkrobot, en langs de schapen met hun vele lammetjes. De kinderen stelden goeie vragen en met een bevlogen vertellende boer en boerin, werd het een interessante ochtend. De Dierenbescherming kijkt uit naar de bijeenkomst volgende maand als de Raad van Kinderen haar adviezen komt presenteren.