De ganzennekbreekapparaat-soap

Als het niet om zo'n morbide machine zou gaan, zou je je toch op je knieën slaan van pret over de soap die zich deze week voltrok rond het zogenaamde ganzennekbreekapparaat. Leg jij het maar eens uit in het buitenland tijdens je vakantie: “Ze vinden bij ons dat er teveel ganzen zijn en nou gaan ze die in een speciale machine massaal hun nek breken.” Hoe bizar!
Dierenbescherming

Door: Dierenbescherming

De ganzennekbreekapparaat-soap

Dat vonden ze in Gelderland blijkbaar niet. Eerst kwam het nieuws dat de provincie had besloten dat de ganzenoverlast daar een feit was en bestreden moest worden. Dat vinden we natuurlijk al zeer dom. Zoals we niet aflatend bepleiten, ook en misschien zelfs wel voorál in de provincie Gelderland, zijn er diervriendelijker alternatieven om eventuele overlast van ganzen aan te pakken. Maar nee, de gedeputeerden in Gelderland luisteren liever naar de experts in de speciale Faunabeheereenheid, kortweg de FBE.

Die bepaalt namelijk óf er teveel ganzen zijn en adviseert over de aanpak van de problemen die ze signaleren. Dat zijn geen beslissingen die je over één nacht ijs neemt. Tienduizenden dierenlevens staan op het spel! En, in het geval van ganzen gaat het nog eens om dieren die in hechte familieverbanden leven. Maar goed, de FBE heeft er verstand van zou je denken, en gaat aan de slag. Wie daar dan inzitten? Nou, jagers, boeren en grondeigenaren, vaak natuurorganisaties. In de praktijk zijn die het er natuurlijk snel over eens dat er schade is en dat er doorgepakt moet worden.

Enorm in de war
Nou zijn ze in Gelderland enorm in de war geweest, want de analyses van de FBE blijken behoorlijk te rammelen. Ze hadden gezegd dat in de uiterwaarden in de provincie honderden, nee duizenden ganzen de boel zouden gaan terroriseren! Daar moest wat aan worden gedaan! Minstens anderhalf duizend moesten er dood! De provincie ging akkoord, want ja, experts kun je niet negeren natuurlijk…

Verontwaardigd
Het onzalige idee van een speciaal apparaat om de nekken van de dieren op industriële wijze te breken werd werkelijkheid. Niemand heeft het werktuig ooit gezien, maar de media stonden bol van de ophef die het teweegbracht. En terecht, ook wij waren verontwaardigd en deden direct melding bij de provincie én de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat dit absurd was en bovendien hartstikke illegaal. Dit soort middelen moet in de wet worden opgenomen en dat was duidelijk niet het geval! “Maar een dierenarts heeft het goedgekeurd,” riepen ze nog wanhopig in Gelderland.

Zoals het een echte soap betaamt, kreeg dit verhaal een echt 'soapie' einde, dat, gek genoeg, niet als zodanig door de media werd gebracht. ‘Neckbreaking news’ twitterde iemand gevat toen donderdag bekend werd dat de provincie Gelderland tóch afzag van de inzet van hun dodelijke apparatuur. Er zou geen noodzaak meer toe zijn.

"Oh, da’s mooi," denk je dan in eerste instantie. "Maar, ho eens even, wat is dan gebeurd?". Beste lezers, nogmaals, het gaat om het leven van dieren, maar je lacht je toch rot: ze waren maar eens gaan tellen, die gasten van de FBE, en wat blijkt? Er zaten slechts kleine groepjes ganzen in de uiterwaarden, hooguit enkele tientallen… Hoe dat nou kan, snapt de FBE ook niet. Ze gaan het onderzoeken, hebben ze beloofd.

Ik denk dat ik wel weet wat er fout gaat. Ik heb het de staatssecretaris van Economische Zaken inmiddels ook gemeld. Die FBE's zijn niet goed samengesteld. Je ziet wel vaker dat ze in provincies foute adviezen geven op basis waarvan de provinciebesturen beslissen. Niet zelden wordt men dan teruggefloten door de rechter. Wat mij betreft zou in de wet Natuurbescherming die maandag in de Kamer wordt behandeld, geregeld moeten worden dat die FBE's een bredere maatschappelijke vertegenwoordiging krijgen. Dierenwelzijn moet sowieso een plek hebben. Wij staan klaar.

Frank Dales,
Algemeen directeur