De nieuwe wildernis: grote natuur in een klein land

In ons land zijn sinds begin jaren tachtig in het kader van natuurontwikkeling nieuwe wildernissen ontstaan. Deze gebieden zijn weliswaar opnieuw ingericht, maar de natuur heeft wél de vrije ruimte gekregen om er zich zonder menselijk ingrijpen te settelen. De Oostvaardersplassen - een groot moerasgebied met rietvlaktes, waterplassen en ruige graslanden - zijn hiervan een lichtend voorbeeld. Zo bewijst ook de adembenemende natuurfilm ‘De nieuwe wildernis’ die deze week in première gaat.
De nieuwe wildernis: grote natuur in een klein land

Een majestueuze zeearend scheert over de boomtoppen, twee edelherten vechten om de aandacht van een hinde. Dit is de pure, woeste natuur, zoals we die nog nooit eerder hebben gezien. En gewoon gefilmd in ons eigen land, in een natuurgebied van internationale allure: de Oostvaardersplassen. Twee jaar lang volgden filmteams de ijsvogels, ganzen, vossen, herten en de grootste kudde wilde paarden van Europa. Op een plek die in de lente en zomer een paradijs vormt, maar in de winter transformeert in een grimmig landschap als er veel minder voedsel is en de bewoners van moerassen en graslanden keuzes moeten maken die van levensbelang zijn. En hoewel de winter traditiegetrouw een tijd is die vele levens eist, volgt er na zo’n erbarmelijke periode in de natuur altijd een wedergeboorte, die aankondigt dat de lente opnieuw haar intrede doet…

Natuurspektakel

‘De nieuwe wildernis’ is een natuurspektakel zoals we dat nog nooit eerder hebben gezien. De ‘circle of life’ in de Oostvaardersplassen, een gebied van 6.000 hectare ter hoogte van Amsterdam, wordt schitterend in beeld gebracht. Soms aangrijpend, maar vaak ook humoristisch en vertederend. De Dierenbescherming is vanzelfsprekend heel blij met deze film, die niet alleen indrukwekkend is en een waar genot om naar te kijken, maar bovendien laat zien waartoe de natuur in staat is, als we haar maar de ruimte geven om haar eigen gang te gaan.

‘De nieuwe wildernis’ is vanaf donderdag 26 september in de Nederlandse bioscopen te zien. Voor meer informatie kijkt u hier.