De Paardenkamp blij met Keurmerk Paard en Welzijn

Op zaterdag 17 december kreeg Stichting De Paardenkamp, het nationaal rusthuis voor oude paarden en pony’s in Soest, het Keurmerk Paard en Welzijn (KPW) uitgereikt. Gepco van Bokhorst, bestuurslid van De Paardenkamp en dierenarts is blij met het zeer positieve rapport van het KPW: “Het bevestigt dat onze jarenlange focus op paardenwelzijn haar vruchten afwerpt". De Dierenbescherming, die zitting heeft in het college van deskundigen van het keurmerk, feliciteert De Paardenkamp en heeft goede hoop dat in navolging van de nu zestien keurmerkhouders er snel meer zullen volgen.

Paardenbedrijven die aan de welzijnsnorm van het KPW voldoen, komen in aanmerking voor het certificaat. De Paardenkamp, dat sinds 1962 bestaat en inmiddels aan 600 paarden een fijne oude dag geboden, is daar een goed voorbeeld van. Machteld van Dierendonck van het KPW over de welzijnsnorm bij De Paardenkamp: “Een wereld van verschil met wat je vaak in praktijk tegenkomt qua Body Condition Score bij oudere paarden. Je ziet dat focus op welzijn werkt”. Van Bokhorst reageert trots: "Voor onze verzorgers is dit een absolute pluim op hun dagelijkse werk om de 120 paarden van de stichting een goede oude dag te bezorgen.”

De Paardenkamp blij met KeurmerkKPW-directeur Bastiaan de Recht (links) reisde af naar zijn geboortedorp Soest om het keurmerk en bijbehorende schildje te overhandigen aan IJsbrand Muller (rechts), beheerder van het rusthuis. Fotograaf: Nikki de Kerf.


Goed voorbeeld qua management en paardenwelzijn

“Dat een uitstekend welzijnsniveau en hoge kosten niet hand in hand hoeven gaan, bewijst een non profit organisatie als De Paardenkamp die volledig bestaat van giften en gaven” aldus KPW directeur Bastiaan de Recht. “Het effect van dit welzijnsniveau uit zich in een opvallend goede fysieke gesteldheid van deze oudere paarden. De Paardenkamp is daarmee een voorbeeld voor de hippische sector qua management en welzijn”. Beheerder IJsbrand Muller van De Paardenkamp: “Kwaliteit van leven staat bovenaan. Ons gehele bedrijfsproces draait om welzijn van het oudere paard”.

Keurmerk Paard en Welzijn

Het keurmerk met de daarbij behorende welzijnsmonitor en de door het KPW uitgedragen ‘10 geboden van het paard’, onderschrijft het rusthuis dan ook van harte. “Het is mooi dat we met onze kennis en ervaring een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van paardenwelzijn in Nederland. Een hulpmiddel als de 10 geboden en het keurmerk kunnen blijvend bijdragen aan verhoging van paardenwelzijn in Nederland” aldus Van Bokhorst.

Dierenbescherming en KPW

Programmamanager Piko Fieggen, die namens de Dierenbescherming aanwezig was bij de overhandiging van het keurmerk, is blij met het groeiend aantal maneges die KPW afnemen. “Het besef dat er het één en ander aan dierenwelzijn beter kan, in sommige gevallen zelfs moet, lijkt steeds meer te landen in de paardensector. Het is dan extra mooi om te zien dat een belangrijke organisatie als De Paardenkamp het goede voorbeeld geeft door dit keurmerk af te nemen.”

Lees ook: Nederland Paardenland.