De wijde wereld lonkt

De zomer is weer officieel begonnen. Een nieuw seizoen. Vakantietijd! Veel mensen laten binnenkort huis en haard even achter en trekken de wijde wereld in. En als de zon schijnt in Nederland genieten we van het lange licht en zwoele avonden. Onze katten treffen we overdag aan op schaduwrijke plekjes, waar ze energie opdoen voor het nachtleven.
Elly von Jessen

Door: Elly von Jessen Programmamanager Diervriendelijk Ondernemen

De wijde wereld lonkt

Summertime...

's Nachts trekken zij het liefst de wijde wereld in, hun eigen wereld. Voor vruchtbare katten een drukke tijd. Katers die geen ‘je-weet-wel-kater’ zijn, verkennen de buurt op zoek naar een one-nightstand. Die jacht op de vrouw kost veel energie. Ze lopen een beetje rond als de spreekwoordelijke kip-zonder-kop en zijn daarbij regelmatig een gevaar op de weg. Als hun missie is gelukt dan komen ze terug. Vermagerd en wat stoffig, met een stukje oor minder omdat de rivaal het gevecht zocht. Tegelijkertijd staat er wat te gebeuren bij een of meerdere poezen.

Katten en poezen trekken er massaal op uit, met heel wat nieuwe kittens tot gevolg.

Alles is anders

Als de butler (lees: eigenaar) op vakantie is en hij aan iemand anders vraagt om voor Poes te zorgen, zoekt menig kat zijn heil buiten de deur. Thuis is dan namelijk niets te zoeken, of het is er zelfs een beetje eng met zo’n vreemd iemand in huis. Alles is anders, en katten raken daardoor van slag. Als je dan ook nog eens last van je hormonen hebt dan ga je die op zo’n moment extra graag achterna. Helaas doen katten niet aan veilige seks.

Deze periode glippen katten extra snel weg om eropuit te trekken.

Tijd om over ‘je-weet-wel’ na te denken

Macho katers en krolse poezen: daar komen al gauw kleintjes van. De eigenaren zitten daar vaak helemaal niet op te wachten. Veel van hen aarzelen nogal eens om de stap naar de dierenarts te zetten om Poes te laten helpen. Ze wachten te lang, denken dat het zo’n vaart niet zal lopen, of vinden de kosten voor de ingreep te hoog. Castratie of sterilisatie: iets om tijdig over na te denken voordat je wollige viervoeter straks ineens weg weet te glippen.

Niet voor katers?

Denk ook niet te eenvoudig over katers, puur omdat zij je niet met kittens ‘opzadelen.’ Realiseer je ook dat het goed is voor de gezondheid van je kater om niet alsmaar achter zijn hormonen aan te lopen. Dit maakt dat hij veel van huis is met daardoor een toenemend gezondheidsrisico. De kans op het oplopen van ziektes is dan groter. Evenals het risico op verwondingen, ontstaan in het verkeer of bij vechtpartijen met andere katten. Castratie maakt zijn kans op een lang leven dus echt groter.

Chipmaand en asielkatten: dubbel ‘goed doen’

Laat juni nu net chipmaand zijn. Een goed moment om erbij stil te staan dat je lieve kat zomaar ineens weg kan lopen: chippen, dit goed registreren en waarom dan niet meteen ook anticonceptie? En als je dan toch bezig bent: wist je dat volwassen asielkatten altijd geholpen zijn? Een extra reden om voor een dier uit het asiel kiezen. Zo hoef je daar in elk geval zelf niet meer aan te denken en kan zowel jij als je kat een stuk relaxter van de zomer genieten.