Decembermaand Wildmaand? Liever niet!

Wildconsumptie lijkt in opkomst. Bij de trend ‘terug naar de natuur’ hoort blijkbaar ook ‘echt’ wild. En hee, het dier heeft z’n leven toch in vrijheid mogen doorbrengen dus wat is er mis met dit ultieme stukje scharrelvlees? Dat is wat de advertenties en recepten voor de feestdagen ons willen laten geloven. De Dierenbescherming laat graag een tegengeluid horen, want er is volgens ons van alles mis met deze trend. We hebben het idee dat mensen vaak niet weten wat er schuilgaat achter het stukje wild op hun bord. Om jouw kennis over het eten van wild te testen, nodigen we je uit om de feit en fabel wildquiz te doen.

Decembermaand Wildmaand? Liever niet!

Tijdens de feestdagen belandt menig eend, haasje, hert of konijn bij mensen op het bord. Zo’n 12 miljoen kilo ‘wild’ wordt er verorberd. En als je kijkt naar de enorme aandacht die er momenteel is voor wildconsumptie, door nieuwe hippe wildrestaurants, excursies met wildmaaltijd etc. dan verwachten we dat het eten van wild alleen maar toeneemt. Wij vinden dit een zorgwekkende ontwikkeling. Er zijn zoveel misstanden en misverstanden rondom ‘wild’ dat we het liefst zien dat het helemaal uit de schappen en van het menu verdwijnt.


Dierenleed door de jacht

Jacht leidt vaak tot extreem dierenleed. Los van de stress die de dieren ervaren tijdens de jacht zijn de schotwonden vaak niet (direct) dodelijk, waardoor de dieren lange tijd lijden. Jacht verstoort familieverbanden en in het geval een ouderdier wordt gedood, is het zeer de vraag of de jongen het zelfstandig overleven. Daarnaast kan een achtergebleven partner zichtbaar verloren achterblijven (bijvoorbeeld in geval van ganzen en zwanen die veelal in paartjes leven) en hierdoor ook nog eens zijn of haar territorium kwijtraakt.

Gekweekt wild beter dan echt wild?

Kun je dan beter gekweekt wild eten? Nou nee, ‘wild’ uit de vee-industrie wordt vaak onder slechte omstandigheden gehouden en is meestal niet geschikt als vee. Aan hun behoeften aan ruimte en bijvoorbeeld zwemwater kan over het algemeen niet worden voldaan. Bovendien gaat het vaak om vluchtdieren, die op transport naar de slacht in paniek raken. De omstandigheden waaronder deze dieren gehouden worden zijn vaak nog slechter dan die in de gangbare veehouderij.

Eet bewust

Geen vlees eten is voor de dieren het beste alternatief, wil je toch graag vlees eten, eet dan bewust. Let op het Beter Leven keurmerk. Je kan ook voor een vleesvervanger kiezen, van bijvoorbeeld de Vegetarische Slager.

Meer misstanden

Hierboven staan al een paar voorbeelden van de misstanden die er zijn rondom wildconsumptie. Een uitgebreider overzicht vind je hier.