Dieren na melding Dierenbescherming bij 144 niet verloot

Nadat de Dierenbescherming bij landelijk meldpunt144 aangifte deed had van vier evenementen waarbij dieren de inzet van loterijen zouden zijn, hebben alle betrokkenen eieren voor hun geld gekozen. Het verloten van dieren is bij wet verboden. Desondanks gaan de verlotingen vaak gewoon door, bleek uit onderzoek van de Dierenbescherming.
Dieren na melding Dierenbescherming bij 144 niet verloot

In Scherpenzeel werd in plaats van een kalf een geldprijs verloot en in Assendelft ontving de winnaar van de loterij het bedrag van de verkoop van een pony, die per opbod was verkocht. Ook het veulen op de paardenmarkt in Valkenburg werd niet verloot; de winnaar kreeg een geldbedrag uitgeloofd. In Terschelling tenslotte werd eveneens een geldprijs verloot in plaats van een veulen.

Er is nog meer goed nieuws te melden, want onlangs zijn er Kamervragen gesteld over het verloten van dieren door Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en Tjeerd van Dekken van de Pvda. Vanzelfsprekend blijft de Dierenbescherming de ontwikkelingen met betrekking tot dit onderwerp nauwlettend in de gaten houden.

Intrinsieke waarde

Volgens Artikel 57 van de huidige Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren is het ‘verboden dieren als prijs, beloning of gift uit te loven of uit te reiken bij wedstrijden, verlotingen, weddenschappen of andere dergelijke evenementen’. En terecht, want het druist in tegen de gedachte dat een dier geen ding is, maar een wezen met ‘intrinsieke waarde’ dat je niet klakkeloos als een koelkast in een loterij kan stoppen.

Eind augustus maakte de Dierenbescherming melding van het feit dat het verloten van pony’s en paarden - ondanks het wettelijk verbod - gewoon doorgaat. Zij deed daarop aangifte bij 144 van de vier evenementen waarbij dieren zouden worden verloot.