Dieren ondanks verbod nog steeds inzet loterijen

Ondanks een wettelijk verbod gaat het verloten van paarden, pony’s en andere dieren gewoon door, blijkt uit onderzoek van de Dierenbescherming. De organisatie heeft melding van de geconstateerde overtredingen gemaakt bij meldpunt 144 en roept mensen op hetzelfde te doen.
Dieren ondanks verbod nog steeds inzet loterijen

Nog steeds worden dieren bij paardenmarkten verloot en worden er aankondigingen van verlotingen gedaan waarbij paarden en pony’s te winnen zijn. In augustus werd op een paardenmarkt in Vriezenveen een pony verloot. Twee maanden eerder kon in Rijnsburg ‘bemiddeling voor de aanschaf van een paard of pony’ ter waarde van 500 euro worden gewonnen. Op de paardenmarkt in Valkenburg lijkt in september de constructie van de tegoedbon te worden gebruikt, waarbij (bemiddeling bij de aanschaf van) een veulen kan worden gewonnen, en op Terschelling is de verloting van een veulen aangekondigd.

Overigens worden niet alleen paarden en pony’s verloot. In het Drentse Pesse werd op 9 maart een kalf verloot bij een rundershow en in augustus lijkt datzelfde te gebeuren in Scherpenzeel. Ook worden nog steeds duiven verloot bij diverse duivenevenementen.

Bij wet verboden

Volgens Artikel 57 van de huidige Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren (GWWD) is het ‘verboden dieren als prijs, beloning of gift uit te loven of uit te reiken bij wedstrijden, verlotingen, weddenschappen of andere dergelijke evenementen’. De geest van deze wet laat volgens de Dierenbescherming niets aan duidelijkheid te wensen over. Maar omdat al vaker is gebleken dat de wet sommige mensen in de paardensector er niet van weerhoudt om dieren te verloten, heeft zij met succes aangedrongen op aanpassing van de wet.


In de Wet dieren, die ook voor dit onderwerp van kracht wordt, staat dat het niet alleen verboden is om dieren aan te bieden ‘bij’ wedstrijden, verlotingen en dergelijke, maar ook ‘naar aanleiding van’. De passage uit de GWWD werd namelijk ontdoken door niet meer dieren als hoofdprijs uit te loven, maar een tegoedbon beschikbaar te stellen. De rechter verbood deze ‘u-bocht’ vorig jaar al naar aanleiding van een zaak die door een manege in Assendelft was aangespannen tegen de staatssecretaris van Economisch Zaken.


Het verloten van dieren is terecht verboden. Het druist in tegen de gedachte, die ook in de wet is verankerd, dat een dier geen ding is. Een dier is een wezen met een ‘intrinsieke waarde’ dat je niet als een koelkast in een loterij stopt. Daarnaast is het zeer onwenselijk dat een dier bij een winnaar terecht kan komen die niet over de mogelijkheden of de juiste intenties beschikt om voor het dier te zorgen.

Oproep: dierenloterijen melden

De Dierenbescherming heeft de geconstateerde overtredingen gemeld bij landelijk meldpunt 144. Die heeft aangegeven werk te maken van deze kwestie. De Dierenbescherming zal de zaak op de voet blijven volgen en roept iedereen op om ook melding te doen als zij ergens verlotingen van dieren tegenkomen.