Dierenambulances weer aan de slag in Rotterdam

De Dierenambulances zijn, na een gedwongen pauze omdat de opvang vol zat, vanmiddag weer aan de slag gegaan in de Rotterdamse haven. Met olie besmeurde zwanen worden vanaf nu ondergebracht in het door Rijkswaterstaat opgezette Noodhospitaal aan de Maeslantkering in Hoek van Holland. De dieren kunnen daar eerst tot rust komen en later schoongemaakt worden. De Dierenbescherming coördineert het vervoer van de dieren dat door vijf dierenambulancediensten wordt uitgevoerd.
Dierenambulances weer aan de slag in Rotterdam

Doordat opvang Vogelklas Karen Schot, die het leeuwendeel van de dieren tot nu toe heeft opgevangen, met ruim 250 zwanen vol zat zijn er ook elders in de regio dieren tijdelijk ondergebracht. Deze dieren worden nu overgebracht naar het Noodhospitaal om geholpen te worden. Onze dierenambulances brengen bijvoorbeeld nu ruim 40 zwanen over van vogelopvang De Wulp in Den Haag naar Rotterdam.

Eerste zwanen in het noodhospitaal (foto: Rijkswaterstaat).
"Iedereen die erbij helpt ze uit het water te krijgen en ze probeert te redden; petje af", zegt Minister Van Nieuwenhuizen van infrastructuur en milieu tijdens haar bezoek vandaag aan Vogelklas Karel Schot tegen RTV Rijnmond.

Nieuwe vangacties

Na een dag van rusteloos afwachten totdat het noodhospitaal gereed was, wordt morgen gestart met nieuwe hoognodige vangacties. De dierenambulancediensten krijgen via de centrale coördinator hun instructies, zoals waar dieren opgehaald kunnen worden. Ook na twee dagen is alle gelekte olie nog niet opgeruimd en moeten er nog veel dieren uit het water worden gevist. Gelukkig is er nu weer een locatie waar ze heen kunnen worden gebracht voor de juiste zorg.

Ga niet zelf vogels zoeken of vangen

Het is fantastisch om te zien dat heel veel mensen zich spontaal aanbieden om te komen helpen. Het vangen, vervoeren en schoonmaken van de dieren is echter werk voor professionals. Het is dus zeker niet zo dat de hulp niet wordt gewaardeerd, maar toch vragen we mensen niet zelf vogels te gaan zoeken of te vangen. Laat dit over aan ervaren hulpverleners. Mocht er op een later moment behoefte zijn aan extra helpende handen, dan wordt dit door betrokken organisaties bekendgemaakt.

Samenwerking voor vervoer

Voor het vervoer van de besmeurde dieren werken vijf ambulance diensten uit de regio samen, te weten DHZHZ, DAR (Dierenambulance Rotterdam), Dieren4U, Dierennoodhulp Zuidwest Nederland en Dierenambulance REO (Rotterdam en omstreken). Om de coördinatie niet extra te belasten roepen we collega-organisaties op om niet zelf met dierenambulances naar het gebied te komen.