Dierenbescherming blij met brief gemeenten over dierenwelzijn

Burgemeesters en Wethouders met de portefeuille Dierenwelzijn van 35 gemeenten hebben een brief gestuurd naar de Tweede Kamer waarin ze vragen om meer bevoegdheden en duidelijkheid om het dierenwelzijn in hun gemeenten te kunnen verbeteren. De Dierenbescherming juicht dit initiatief toe en zou graag aanschuiven bij eventueel overleg tussen de betrokkenen.
Dierenbescherming blij met brief gemeenten over dierenwelzijn

In hun brief benoemen de gemeenten een aantal specifieke punten waar ze veel mee te maken hebben. Zo vragen ze om het chippen en registreren van katten verplicht te stellen om de aanwas van zwerfkatten in te dammen en willen ze de mogelijkheid om evenementen met dieren te kunnen verbieden. Verder pleiten ze o.a. voor meer informatie en bedenktijd bij de verkoop van dieren om impulsaankopen te voorkomen en vragen ze om een snelle uitbreiding van de huisdierenlijst (positieflijst) met reptielen, vogels en amfibieën.

Chip en registreer je dierGemeenten vragen o.a. om het chippen en registreren van katten verplicht te stellen om de aanwas van zwerfkatten in te dammen.
Amsterdamse wethouder Laurens Ivens in Metro: "Het is gek dat in bouwmarkten huisdieren worden verkocht. Mensen gaan daar met een kind naartoe voor een nieuwe tuintafel, maar komen naar buiten met een konijn. Deze impulsaankopen willen we tegengaan, want de dieren zijn het slachtoffer en de gemeenten en asielen draaien ervoor op als de dieren gedumpt worden. Met de bestaande wetgeving kunnen wij dit maar lastig bestrijden".

De Dierenbescherming is blij dat gemeenten op deze manier overleg zoeken met de landelijke politiek om vraagstukken rondom dieren die lokaal spelen gezamenlijk beter aan te kunnen pakken. We hopen dat de Tweede Kamer in gesprek wil gaan met de initiatiefnemers. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door het organiseren van een hoorzitting of een gesprek met de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken. De Dierenbescherming zou daar graag bij aanschuiven om haar kennis en ervaring met deze onderwerpen te delen.

Gemeenten

De brief is ondertekend door portefeuillehouders uit de volgende gemeenten: Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Bergen, Beverwijk, Bodegraven-Reeuwijk, Breda, Castricum, Drimmelen, Ede, Eemnes, Eindhoven, Emmen, Groningen, Haaksbergen, Heemskerk, Heiloo, Hilversum, Huizen, Lansingerland, Noordwijk, Rotterdam, Son en Breugel, Stichtse Vecht, Tiel, Tilburg, Uden, Utrecht, Velsen, Vlissingen, Waalwijk, Wageningen, Waterland, Werkendam, Woerden en Zuidhorn.