Dierenbescherming krijgt bezoek van Engelse collega's

Afgelopen week kreeg de Dierenbescherming bezoek van twee collega’s van de RSPCA, de Dierenwelzijnsorganisatie van Engeland en Wales. Het doel van het bezoek was het leren van elkaars organisatie en werkwijze.
Dierenbescherming krijgt bezoek van Engelse collega's
De RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) is de oudste en grootste dierenwelzijnsorganisatie in de wereld. De RSPCA draait volledig op private financiering: nalatenschappen, contributies en donaties. Zij houdt zich onder andere bezig met vervoer, opvang en herplaatsing van dieren en met inspectiewerk. De inspecteurs hebben geen wettelijke bevoegdheden, wel werken ze samen met de politie op basis van strafrecht als dat nodig is. De meest ingezette maatregelen zijn het meenemen van de dieren en het via een juridisch proces komen tot een houdverbod.

Op pad met inspecteurs

De Dierenbescherming en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) lieten de RSPCA-inspecteurs kennismaken met allerlei aspecten van de LID. Zo gingen de RSPCA-collega’s mee op inspectie met inspecteurs van de LID in de regio Rotterdam. In de regio Den Haag ging tevens een agente van de dierenpolitie mee. Ook was er aandacht voor de wijze waarop meldingen worden aangenomen en uitgezet via het meldpunt 144.

Bestuursrecht dierenwelzijn

Ook een bezoek aan de officier van justitie met dierenwelzijn in haar portefeuille en haar team in het rayon Rotterdam mocht niet ontbreken. Bij het bezoek aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van het Ministerie van Economische Zaken werd uitgebreid gesproken over het toepassen van bestuursrecht door districtsinspecteurs. Het toepassen van bestuursrecht in dierenwelzijnszaken komt in Engeland en Wales momenteel niet voor. Met name het verhalen van de kosten op de overtreder is een concept dat nieuw is voor de RSPCA.

Het bezoek van de RSPCA is een bevestiging voor de Dierenbescherming, LID en dierenpolitie dat de aanpak van het bestrijden van dierenleed in Nederland goed georganiseerd is!