Dierenbescherming op pad met langzitters uit asiel

Om extra aandacht te vragen voor dieren die lang in een dierenopvangcentrum zitten, start de Dierenbescherming woensdag 21 mei de 'Kanjercampagne'. Eén op de vijf dieren in het asiel zit er momenteel langer dan drie maanden. Dat is eigenlijk onverantwoord.
Dierenbescherming op pad met langzitters uit asiel

Om aandacht te vragen voor dieren die lang in een dierenopvangcentrum zitten, start de Dierenbescherming op woensdag 21 mei de 'Kanjercampagne'. Eén op de vijf dieren in het asiel zit momenteel langer dan drie maanden op een nieuw thuis te wachten. Dat is eigenlijk onverantwoord.

De Dierenbescherming lanceert haar nieuwe campagne om 11.00 uur in het winkelcentrum Piazza Center op de Piazza 64 in Eindhoven door het publiek lijfelijk in contact te brengen met zo'n 16 van deze 'langzitters' in de hoop ze sneller aan een nieuwe baas te helpen. Verzorgers van de Dierenbescherming zijn uiteraard aanwezig om de kennismaking met de veilig in benches ondergebrachte dieren in goede banen te leiden.

"Mensen kiezen minder snel voor onze ‘stakkers’, terwijl ze, als ze eenmaal geplaatst zijn, voor hun nieuw baasjes juist 'kanjers' blijken te zijn," zegt directeur Frank Dales van de Dierenbescherming. Het plaatsen van jonge, gezonde dieren bij nieuwe baasjes levert meestal geen problemen op, maar dat verandert als ze bijvoorbeeld oud of gehandicapt zijn of een 'gebruiksaanwijzing' hebben. Dat is jaarlijks het geval bij ongeveer 6.000 katten en 2.000 honden die een tijdelijk onderkomen vinden in een van onze asielen. "Vandaar dat we na lang wikken en wegen voor deze onconventionele aanpak hebben gekozen. We zien dit als de enige manier om onze langzitters in contact te brengen met potentiële baasjes.”

Noodklok
Vorig jaar luidde de Dierenbescherming de noodklok, aangezien door de crisis de kosten van dierenopvang steeds hoger worden. Dieren komen vaak in slechtere staat binnen in het asiel omdat beknibbeld is op de verzorging en bovendien is de gemiddelde verblijfsduur toegenomen. Dat is niet goed voor de dieren die, hoewel optimaal verzorgd, toch het best af zijn in een huiselijke omgeving.

Hoewel de Dierenbescherming de langzitters extra promoot, benadrukken we dat niet iedereen geschikt is om bijvoorbeeld een schuw dier weer vertrouwd te maken met mensen, of een toereikende portemonnee heeft om de extra kosten te betalen voor een dier met een chronische aandoening. Maar, is er een goede match, dan kunnen dier en baas veel plezier aan elkaar beleven.Centraal in de campagne van de Dierenbescherming staat de website Ikzoekbaas.nl, waar de kanjers uit de campagne te vinden zijn.

Wilt u weten hoe u deze en andere 'langzitters' kunt steunen