Dierenbescherming presenteert nieuwe generatie dierenvervoer

Binnenkort rijden in ons land 30 elektrisch aangedreven Dierentransporters en 7 Animal Rescue Vehicles van de Dierenbescherming rond. Deze nieuwe generatie vervoermiddelen voor dierennoodhulp is mogelijk dankzij een extra schenking van de Nationale Postcode Loterij van bijna 2,7 miljoen euro. Vandaag werden de auto’s gepresenteerd door directeur Frank Dales van de Dierenbescherming.
Dierenbescherming presenteert nieuwe generatie dierenvervoer

De Animal Rescue Vehicles zijn bedoeld voor het vervoer van grotere aantallen dieren tegelijk. In het voertuig zijn drie compartimenten om diersoorten gescheiden te houden. De indeling van de wagens is flexibel en kan naar behoefte worden ingericht. De laadruimte bestaat uit makkelijk en grondig te reinigen materialen, waardoor infectiegevaar vermindert.

Nut bewezen
Dergelijke voertuigen zijn er momenteel in Nederland niet. "In Amerika hebben ze hun nut bewezen en dat gaat nu ook in ons land gebeuren," aldus Frank Dales. "Denk bijvoorbeeld aan ontruimingen bij dierenverzamelaars. Nu worden daar veelal dierenambulances bij ingezet, wat niet alleen omslachtig is, maar ook veel belastender voor mens, dier en milieu!” In de praktijk moet nu talloze keren gereden worden om dieren naar een tijdelijk opvangadres te brengen. "Onze ervaring is dat er dan onnodig veel emotie en stress ontstaat. Bij de dieren, maar ook bij de eigenaar.”

Landelijke spreiding
Met zeven Animal Rescue Vehicles garandeert de Dierenbescherming een verantwoorde landelijke spreiding . "Wanneer dat nodig is, hebben we op deze manier altijd snel één of enkele van de wagens ter plekke. Het is nu zaak dat instanties die te maken krijgen met het vervoer van meerdere dieren tegelijk weten dat er speciale vervoermiddelen beschikbaar zijn om die klus te klaren. Je hoopt als gemeente natuurlijk dat het jou niet zal overkomen, maar de realiteit is helaas dat toch vaak onverwacht een oplossing moet worden gevonden voor het transport van grotere groepen dieren. De nieuwe Animal Rescue Vehicles zijn dan een zeer welkome oplossing".

Inzet Dierentransporters
De Dierentransporters zullen worden ingezet om de ongeveer 40 ambulances die zijn aangesloten bij de Dierenbescherming beschikbaar te houden voor spoedeisende hulp aan dieren. "Onze ambulances worden momenteel ook gebruikt voor minder acute zaken, zoals het vervoer van dieren van en naar een asiel,” verklaart Dales. "En juist daar hadden we al langer de wens om duurzamer en efficiënter te werk te gaan. Per jaar komen onze dierenambulances zo'n 90.000 keer in actie. Zeker de helft van de ritten waarbij we nu ambulances inzetten, gaan we straks doen met de Dierentransporters.”

Zonnepanelen
De elektrisch aangedreven Dierentransporters zijn milieu- en klimaatneutraal. Alle stroom komt van zonnepanelen op locaties van de Dierenbescherming en op de daken van de auto’s. “Dit project is exemplarisch voor de Dierenbescherming en van wezenlijk belang voor de hulp aan dieren," zei Esther-Gilah Schneider van de Nationale Postcode Loterij tijdens de presentatie. "Wij maken ons hard voor een groene, rechtvaardige wereld en daarom steunen wij organisaties die zich inzetten om onze wereld mooier te maken, voor mens en dier."

Meer over het project Duurzaam Diervervoer lees je hier.