Dierenbescherming stuurt aanbevelingen voor diervriendelijke gemeenten

Afdelingen van de Dierenbescherming gaan politici wijzen op het belang van een gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid. Zij sturen fractievoorzitters in de regio de nieuwe ‘Nota Aanbevelingen Gemeentelijk Dierenwelzijnsbeleid'.
Dierenbescherming stuurt aanbevelingen voor diervriendelijke gemeenten

De afdelingen van de Dierenbescherming gaan de onlangs verkozen politici wijzen op het belang van een gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid. Zij sturen de fractievoorzitters in de regio daarom de nieuwe ‘Nota Aanbevelingen Gemeentelijk Dierenwelzijnsbeleid’ met daarin adviezen om dierenwelzijn te bevorderen of te verbeteren.

“Veel gemeenten staan te weinig stil bij hun directe invloed op dierenwelzijn,” stelt Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming. “In onze Nota geven we tal van voorbeelden en concrete aanbevelingen. Bijvoorbeeld voor een diervriendelijk hondenbeleid met voldoende uitlaat- en losloopmogelijkheden, maar ook voor een gemeente die een diervriendelijke veehouderij stimuleert”. Andere aanbevelingen gaan onder meer over het feit dat gemeenten geen vergunningen meer zouden moeten verlenen voor evenementen met dieren en over de aanpak van vermeende overlast door in het wild levende dieren.

Hoog in het vaandel
Volgens de Dierenbescherming is het belangrijk dat er straks een wethouder is die dierenwelzijn als vast onderdeel in zijn of haar portefeuille heeft. Deze wethouder zou dan met de Nota als leidraad aan de slag moeten gaan om een diervriendelijk beleid vast te leggen in een gemeentelijke ‘Nota Dierenwelzijn’. “Politici die dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan, kunnen dat nu laten zien,” aldus Dales.

De ‘Nota Aanbevelingen Gemeentelijk Dierenwelzijnsbeleid’ is hier te vinden.