Dierenbeschermingscentrum Amersfoort officieel geopend

Vanmiddag is het ultramoderne Dierenbeschermingscentrum in Amersfoort officieel geopend. Het is het eerste van een reeks professionele centra die de Dierenbescherming door het hele land wil realiseren.
Dierenbeschermingscentrum Amersfoort officieel geopend

De officiële openingshandeling werd verricht in het bijzijn van vrijwilligers, genodigden en pers door de burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius. Hij zei er bijzonder trots op te zijn dat het eerste Dierenbeschermingscentrum van Nederland in zijn gemeente is gerealiseerd. De bouw van het hypermoderne centrum heeft ruim twee jaar geduurd. Het voldoet aan de modernste eisen op het gebied van dierenopvang, is duurzaam gebouwd en kan op jaarbasis zo’n 3.400 dieren opvangen.

Naast een asiel huisvest het centrum een pension, een operatiekamer en een dierenartspraktijk. “Met extra grote hondenhokken, vloerverwarming voor de katten en een eigen trimsalon heeft het eerste Dierenbeschermingscentrum van Nederland wel iets weg van een wellnessresort voor dieren,” aldus journaliste Sanne Hoving vandaag in Trouw.

Duurzame bouw

Ook Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, sprak de aanwezigen toe, evenals Bas Meijer, voorzitter van de Regio Utrecht en Stichting DBCA. Hij benadrukte dat de bouw van het centrum bloed, zweet en tranen heeft gekost, maar dat dat het allemaal waard is geweest. Hij prees met name de duurzame bouw. Zo wordt het regenwater opgevangen voor schoonmaak en toiletten, zijn er zonnecollectoren en -boilers geplaatst en wordt het gebouw verwarmd met een biogas- en warmteterugwininstallatie voor minder co2 uitstoot. Verder ging dank uit naar de Nationale Postcode Loterij, die een substantiële bijdrage leverde, de gemeente Amersfoort, sponsoren, leden, donateurs en vrijwilligers.

Tweede Dierenbeschermingscentrum in Born

Binnenkort start de Dierenbescherming met de bouw van een tweede Dierenbeschermingscentrum aan de N297 in Born (gem. Sittard-Geleen). Dit centrum wordt inclusief een ecologisch park gerealiseerd op een terrein van bijna 2 hectare.